Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
freepik.com nuotr.
Irma GudŠaltinis: Etaplius.lt
Virtuvėje vis dar verda Kūčių ir Kalėdų patiekalų repeticijos. Namai kvepia sausainiais, imbierais, grybais. Ir nors daugelis ragautojų vienareikšmiškai balsuoja už mandarinus kaip tradicinį patiekalą, abejoju, ar nudžiugtų ant stalo radę vien jų. Būtent todėl ir vyksta treniruotės.
Pamenu, vaikystėje, kai švęsdavome Kalėdas su tėvais, tradicinis Kūčių patiekalas buvo žuvis, silkė. Ištekėjusi turėjau nemažai paplušėti, kad įtikčiau vyrui, mat jų šeima nuolat gamindavo kažkokius neaiškius virtinius su grybų ir aguonų įdaru. Tiesą sakant, pirmaisiais metais net nenorėjau jų ragauti. Per antras kūčias jau turėjau dėti įdarą į tešlos lopinėlius ir gražiai užspausti, kad nei vienas virtinis „nepasileistų“. Sėkmingai užduotį įgyvendinau, todėl trečiaisiais metais man buvo patikėtas ir receptas, tešlos gamyba.
Po to pradėjom švęsti namuose, todėl virtinius ištryniau iš valgiaraščio, kaip nereikalingus. Tačiau šiais metais sulauksime vyro tėvų, todėl ant stalo vėl turės garuoti apdainuotieji virtiniai. Šią savaitę ėmiau ir prisiminiau jų receptą, labai paprastutį.
dscf6304.JPG
Virtiniams su grybais reikės:
300 gramų miltų;
druskos;
1 kiaušinio;
vandens;
džiovintų grybų;
šaukšto džiūvėsių;
pipirų;
gabalėlio sviesto.
Aguonos sūriuose patiekaluose man nepatinka ir taškas, todėl jų nedėsiu, nors ir būsiu apkaltinta recepto iškraipymu. Tešlą virtiniams padariau per minutę – bėriau miltus, druską, pyliau vandenį ir įmušiau kiaušinį. Šiaip jo visai nereikėtų, bet man tešla su kiaušiniu ne tokia pigi. Viską išmaišau, beriu dar miltų, kad neliptų prie rankų ir minkau. Tešla kieta, kokia ir turi būti virtiniams, „ežiukams“, koldūnams.
Džiovintus grybus trumpam pamerkiu į karštą vandenį. Po kelių minučių juos išimu, nusausinu ir susmulkinu. Į supjaustytus grybus beriu šaukštą džiūvėsių ir gabalėlį tirpdyto sviesto, dedu pipirų ir druskos, galima dėti ir kepinto svogūno, bet trečdalis mano šeimos su juo „susipykę“, todėl tenka atsisakyti. Išmaišau masę – įdaras paruoštas.
Tešlą kočioju ne itin plonai, imu stiklinę ir išspaudžiu skrituliukus. Jei norite didesnių virtinių, galima naudoti mažą lėkštutę. Dedu į skritulius po šaukštą įdaro, perlenkiu ir užspaudžiu šakute.
Į puodą pilu vandens, beriu druskos ir, kai vanduo užverda, pilu šiek tiek aliejaus, kad virtiniai nesuliptų. Sudedu virtinius, kai jie iškyla į paviršių paverdu dar apie 7 minutes.
Per Kūčias virtinius galima patiekti su sviesto padažu ar kepintais svogūnais, na, o kol tai tik maža repeticija prieš šventes, ant virtinių šeimai dedu ir grietinės bei spirgų.
Didžiuojuosi savimi, nes nei vienas virtinis neiširo ir grybų įdaras liko saugiai viduje. Jei norite per Kūčias patiekti tokį patiekalą, tačiau žinote, jog didžiąją dieną laukia daug darbų ir gaminti virtinių nespėsite, galima pasigaminti juos iš anksto, sudėti ant medinės lentelės, pabarstytos miltais, ir dėti į šaldymo kamerą. Po valandos galite išimti virtinius ir pakuoti į maišelius. Taip jie šaldomi nesulips.
Linkiu pabandyti, garantuoju – nenusivilsite!