Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Freepik.com nuotr.
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.lt
Atėjęs pavasaris davė startą grilinimui, kurį galima pavadinti tikruoju nacionaliniu lietuvių sportu. Vienas svarbiausių ir bene daugiausiai aistringų diskusijų sukeliančių klausimų – koks geriausias šašlykų marinatas ir kokią mėsą pasirinkti?
Kokybė – pagrindas
Kiaulienos skoniui ir sultingumui labai svarbi mėsos kokybė. Ją rekomenduojama rinktis atkeliavusią iš Lietuvos ūkių, vertinamą dėl aukštos kokybės ir maksimalaus šviežumo. Jei perkate sveriamą mėsą, parduotuvėje paklauskite, kada ji pasiekė lentynas. Svarbu, kad produktas nebūtų užsigulėjęs ir ant pirkėjų stalo atsidurtų kuo greičiau.
Tinkamas laikas – tinkamas skonis
Kad mėsa sugertų visus skonius ir kvapus, suminkštėtų, marinavimo geriau neskubinti. Keturios valandos kiaulienai turėtų būti absoliutus minimumas, o geriausia – palikti šašlykus marinuotis pernakt.
Nepamirškite šiek tiek rūgštelės
Marinato recepte turi būti šiek tiek rūgštelės, pavyzdžiui, citrinos sulčių, acto arba jogurto. Šis ingredientas padeda suminkštinti mėsą. Apskritai, į marinatus reikėtų įdėti kažko rūgštaus, riebaus ir aromatingo, kad mėsa taptų viliojanti, skani ir minkšta.
Ką daryti, kad iešmas lengviau slystų
Tam yra vienas patikrintas būdas: prieš naudojant iešmą, jį reikia šiek tiek pašildyti ir patepti augaliniu aliejumi. Tada mėsa lengvai nuslys.
Švari kepsninė – būtina
Kiekvieno sėkmingo grilio vakarėlio paslaptis – ne tik geros kokybės mėsa ar dešrelės, bet ir higiena. Iešmus kaskart atidžiai nuplaukite, kepsninės grotelės turi būti švarios, jas kruopščiai nušveiskite. Ant nenuvalytų grotelių dauginasi bakterijos, o degant senų riebalų likučiams, išsiskiria kancerogeninės medžiagos.
Išimkite iš šaldytuvo anksčiau
Prieš ruošiant mėsą, keletą valandų rekomenduojama palaikyti ją kambario temperatūroje – taip ji negaus terminio šoko, bus minkštesnė ir sultingesnė.
Nuvalykite nuo priedų
Prieš kepant, patartina iš mėsos išimti svogūnus, prieskonius ir prieskonines žoleles (jei jas naudojote), nes jie sudegs ant ugnies ir suteiks mėsai kartoką skonį.
Mėsos kepimas ant žarijų – populiarus visame pasaulyje, todėl beveik kiekviena tauta jį priskiria prie savo nacionalinių patiekalų. Tačiau ypatingas kulinarines tradicijas toks kepimas turi Kaukazo ir Vidurio Rytų regione, o gruziniški šašlykai daugeliui yra etalonas.
Kartvelų virtuvė – kvapni, soti ir nebrangi. Akcentuojami kokybiški produktai ir meistriška jų skonių harmonija, tad be didelių išlaidų skaniausias jų tradicijas pavyks atkartoti ir Lietuvoje.
Dalijamės penkiais marinatais šašlykams, kurie skoniu ir mintimis nukels į Kaukazo kalnus ir primins šios tautos svetingumą. Daržoves supjaustykite, visus ingredientus sumaišykite, įtrinkite jais mėsą ir palikite marinuotis bent keturioms valandoms, o geriausia – pernakt. Kitą dieną verkite mėsą ant iešmų, kepkite ir mėgaukitės minkštais, aromatingais šašlykais.
Tradicinis šašlykų receptas su granatais
Reikės: 2 kg šviežios kiaulienos, 4 svogūnų, 0,7 l granatų sulčių, druskos, pipirų, 2 šaukštų aliejaus, granatų sėklų pabarstymui iškepus.
Airane marinuoti šašlykai
Reikės: 1,5 kg šviežios kiaulienos, 1 pakuotės airano, 2 svogūnų, druskos, pipirų.
Šašlykų marinatas su mineraliniu vandeniu
Reikės: 600 g šviežios kiaulienos, 500 ml gazuoto mineralinio vandens, 2 lauro lapų, ½ šaukštelio citrinos sulčių, 2 svogūnų, druskos, pipirų.
Grietinėje marinuoti šašlykai
Reikės: 1 kg šviežios kiaulienos, 2 šaukštų grietinės, 1,5 šaukšto acto, 1 raudonojo svogūno, 1 lauro lapo, druskos, pipirų.
Šašlykai su pomidorais
Reikės: 1,5 kg šviežios kiaulienos, 1 kg prinokusių pomidorų, 0,5 kg svogūnų, pipirų, druskos, rozmarino.
Skanaus!