Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik nuotr.
EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“
Itin naudinga daržovė
Smidro daigui užauginti reikia net trejų metų, tačiau vieną kartą pasodintas, jis gali vaisių duoti net iki 15 metų. Turbūt dėl sudėtingo auginimo antikos laikais smidrai buvo brangi ir labai vertinama daržovė.
Smidrai mažai kaloringi – 100 g tėra vos 20 kalorijų, o 90 proc. jų masės sudaro vanduo, tad jie puikiai tinka norintiems išlaikyti liekną figūrą. Smidruose taip pat gausu A, B ir K vitaminų, aminorūgščių, geležies ir kalcio. Dėl šio vitaminų užtaiso smidrai nepaprastai naudingi mūsų kepenims, inkstams ir plaučiams.
Smidrus paruošti yra labai paprasta. Tiesiog nupjaukite ar nulaužkite sumedėjusias kotų dalis. Pagardinkite smidrus alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir sudėkite į kepimo skardą. Tarp smidrų palikite tarpus, kad jie įgautų traškumo, orui cirkuliuojant. Skrudinkite juos iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje nuo 6 iki 15 minučių, priklausomai nuo smidrų storumo.
Nors smidrai atrodo itin tvirti, jie greitai genda, todėl apsipirkdami pagalvokite, kada norėsite juos valgyti. Jeigu gaminsite tą pačią dieną, tuomet šparagus laikykite stiklinėje su vandeniu, taip jie ilgiau išliks švieži. O jeigu naudosite kitą dieną, laikykite juos šaldytuve, apsukę popieriumi. Tačiau stenkitės juos sunaudoti per 1–2 dienas, nes ilgiau užsistovėjusiuose smidruose esantis cukrus virs krakmolu ir sukurs medingą tekstūrą.
Vištienos ir smidrų salotos
Jums reikės:
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Nuplaukite smidrus ir pašalinkite apatinę sumedėjusią dalį. Vienu sluoksniu išdėliokite juos kepimo skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 minučių.
Vištieną apibarstykite druska ir aptepkite garstyčiomis. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite vištieną, kol iš abiejų pusių gražiai paruduos, apie 7–8 minutes. Palaukite, kol vištiena šiek tiek pravės, ir supjaustykite mėsą mažesniais gabalėliais.
Nulupkite avokadą, supjaustykite jį griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Špinatus, pomidorus bei greipfrutą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sausoje keptuvėje trumpai, kol pasklis aromatas, paskrudinkite kalendrų sėklas. Visus ingredientus sumaišykite ir apibarstykite paskrudintomis kalendrų sėklomis.
Kuskuso salotos su daržovėmis
Jums reikės:
Padažui:
Gaminame:
Kuskusą išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Išmaišykite kruopas šakute ir palikite atvėsti.
Daržoves nuplaukite, nupjaukite kietąją smidrų dalį ir supjaustykite juos nedideliais gabaliukais arba plonomis juostelėmis, o ridikėlius – itin plonais griežinėliais.
Keptuvėje ant silpnos kaitros paskrudinkite peiliu sutraiškytus migdolus. Dubenėlyje sumaišykite garstyčias, citrinos sultis ir druską. Nuolat maišydami, po truputį supilkite alyvuogių aliejų.
Į salotinę suberkite atvėsusį kuskusą, suberkite daržoves, kepintus riešutus, nuplautas mėtas, supilkite padažą ir viską išmaišykite.
Pranešimas spaudai