PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 14 d. 11:51

Pasikėsinimas į D. Trumpą: kas žinoma

Pasaulis

D. Trumpas / Scanpix

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


309343

Per JAV eksprezidento Donaldo Trumpo, siekiančio grįžti į Baltuosius rūmus, mitingą Pensilvanijos valstijoje šeštadienį šaulys pasikėsino jį nužudyti ir sužalojo ausį.

Šis chaotiškas ir šokiruojantis incidentas dar labiau padidins politinę įtampą prieš poliarizuojančius JAV prezidento rinkimus.

Įtariamas užpuolikas nukautas. Per šaudymą Batleryje, Pensilvanijos valstijoje, taip pat žuvo vienas renginio žiūrovas ir dar du buvo sunkiai sužeisti.

Buvusiam prezidentui bekalbant apie nelegalius sienos kirtimus, 18 val. 08 min. vietos (sekmadienį 1 val. 08 min. Lietuvos) laiku buvo paleisti mažiausiai penki šūviai. D. Trumpas griebėsi už ausies ir pasilenkė ant žemės.

Slaptosios tarnybos agentai puolė ant scenos, o kai D. Trumpas, dėvintis raudoną kepuraitę su užrašu „Make America Great Again“ („Padarykime Ameriką vėl didžią“), pagaliau atsistojo, jo veidu sruvo kraujas, ir jis iškėlė į viršų kumštį.

Tuomet D. Trumpas ir jo kortežas išvažiavo iš įvykio vietos, o jį apžiūrėjo medikai.

Šis išpuolis buvo rimčiausias bandymas nužudyti prezidentą ar kandidatą į prezidentus nuo 1981-ųjų, kai buvo pašautas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas).

Toliau apžvelgiame, kas žinoma apie šį incidentą.

Kokia D. Trumpo būklė?

D. Trumpo kampanijos atstovas spaudai Stevenas Cheungas (Stivenas Čeungas) šeštadienio vakarą išplatino pareiškimą, kad D. Trumpas jaučiasi gerai ir buvo apžiūrėtas medicinos įstaigoje.

D. Trumpas taip pat išplatino pareiškimą savo socialinėje platformoje „Truth Social“, kuriame padėkojo Slaptajai tarnybai ir visoms teisėsaugos institucijoms.

„Buvau pašautas kulka, kuri pervėrė viršutinę mano dešinės ausies dalį. Iš karto supratau, kad kažkas negerai, nes išgirdau švilpiantį garsą, šūvius ir iš karto pajutau, kaip kulka pervėrė odą, – rašė jis. – Prasidėjo didelis kraujavimas, todėl tada supratau, kas vyksta. TELAIMINA DIEVAS AMERIKĄ!“

D. Trumpas taip pat pareiškė užuojautą per mitingą žuvusio asmens šeimai.

Po apsilankymo Pensilvanijos ligoninėje D. Trumpas išskrido į Naująjį Džersį ir netrukus po vidurnakčio nusileido Niuarko tarptautiniame oro uoste.

Kas atlieka tyrimą?

Tyrimui turi vadovaus FTB, kuris sakė, kad bendradarbiauja su Slaptąja tarnyba ir vietos bei valstijos teisėsauga.

Krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas (Alechandras Majorkasas) ir JAV Slaptosios tarnybos direktorė Kimberly Cheatle (Kimberli Čitl) informavo apie įvykius prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) ir toliau aiškinasi incidentą kartu su teisėsaugos pareigūnais.

„Bendraujame su prezidentu J. Bidenu, buvusiu prezidentu D. Trumpu ir jų kampanijomis ir imamės visų įmanomų priemonių jų saugumui užtikrinti“, – nurodė sekretorius.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) taip pat sakė, kad žemieji Kongreso rūmai atliks išsamų tyrimą dėl incidento per D. Trumpo kampanijos mitingą.

„Amerikos žmonės nusipelno žinoti tiesą, – sakė M. Johnsonas. – Sieksime, kad Slaptosios tarnybos direktorė Kimberly Cheatle ir kiti [...] pareigūnai kuo greičiau atvyktų į mūsų komitetų posėdžius.“

Kas žinoma apie šaulį?

Keli liudininkai sakė matę užpuoliką prieš incidentą ir įspėję pareigūnus.

FTB anksti sekmadienį nustatė, kad šaulys yra 20-metis Thomas Matthew Crooksas (Tomas Metjus Kruksas) iš Betel Parko, Pensilvanijoje.

Slaptoji tarnyba pranešė, kad nukovė įtariamą šaulį, kuris šaudė iš aukštesnės vietos netoli ūkio parodos, kur D. Trumpas surengė mitingą.

Šaulys paleido kelis šūvius iš „aukštesnės pozicijos už mitingo vietos ribų“, sakoma JAV Slaptosios tarnybos pareiškime.

Du pareigūnai, kalbėję su „The Associated Press“ su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad šaulį neutralizavo JAV Slaptosios tarnybos kontrpuolimo komandos nariai.

Ši gerai ginkluota taktinė komanda visur keliauja kartu su prezidentu ir pagrindinių partijų kandidatais ir turi reaguoti į bet kokią aktyvią grėsmę, kol kiti agentai daugiausia dėmesio skiria saugomo asmens apsaugai ir evakuacijai.

Užpuolikas buvo ginkluotas pusiau automatiniu šautuvu AR-15, pranešė JAV žiniasklaida.

Ką D. Trumpas veikė Batleryje?

D. Trumpas Batleryje surengė paskutinį mitingą prieš respublikonų nacionalinį suvažiavimą, kuris pirmadienį prasideda Milvokyje.

Pensilvanija yra viena svarbiausių valstijų prezidento rinkimuose, o D. Trumpas šiemet ten jau surengė mažiausiai du mitingus.

Nepaisant šaudymo, suvažiavimas turėtų vykti kaip suplanuota, o D. Trumpo patarėjai sakė, kad jis tikisi jame dalyvauti.

Kokia buvo reakcija į šaudymą?

Esami ir buvę JAV lyderiai, įstatymų leidėjai, užsienio šalių vadovai pasmerkė pasikėsinimą ir džiaugėsi, kad D. Trumpas rimtai nenukentėjo.

Prezidentas J. Bidenas kalbėjo su žurnalistais spaudos konferencijoje praėjus maždaug trims valandoms po šaudymo. Jis sakė, kad „visi turi pasmerkti“ pasikėsinimą nužudyti.

„Amerikoje nėra vietos tokio pobūdžio smurtui, – sakė prezidentas. – Tai liguista. Liguista.“

Pasak Baltųjų rūmų, po kelių valandų J. Bidenas pasikalbėjo su D. Trumpu.

Išpuolis pakurstė politinę įtampą: kai kurie respublikonai pirštu bedė į J. Bideną, o socialiniuose tinkluose pasipylė dešiniųjų sąmokslo teorijos.

Galimas D. Trumpo kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as (Dž. D. Vansas) sakė, kad J. Bideno „retorika tiesiogiai lėmė“ išpuolį prieš D. Trumpą.