PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Liepos 23 d. 09:24

Pasaulinę skendimo prevencijos dieną vilniečius kviečia „100 baseinų piknikas“

Vilnius

Asociatyvi Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai


310798

Smagios pramogos paplūdimiuose turi ir tamsiąją savo pusę. Nesaugus elgesys vandenyje, plaukimo bei gelbėjimo(si) įgūdžių trūkumas vis dažniau tampa skaudžių nelaimių priežastimi. Pasak ugniagesių gelbėtojų, šiais metais iki liepos 21 d. gelbėjimo darbai vandenyje atlikti 213 kartų; praėjusiais metais per tą patį laikotarpį – 200 kartų. Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius iš vandens ištraukti 59 skenduoliai, o išgelbėta 17 – pagal skendimų skaičius Europos vidurkį viršijame keletą kartų.

Nelaimių vandenyje sumažėtų, jei apie grėsmes ir pavojus daugiau kalbėtume dar prieš joms atsitinkant viešuosiuose renginiuose, mokyklų, sporto klubų, baseinų edukacijose.

„Gerėjančios saugaus elgesio šalia vandens telkinių ir vandenyje žinios, plaukimo pradmenų įgūdžiai, savo galimybių judėti vandenyje pažinimas veiksmingai padeda išsaugoti gyvybes. Tai rodo ir Europos bei pasaulio šalių patirtys”, pasakoja V ilma Smaliukienė, Sostinės vaikų ir jaunimo centro HOBIVERSE vadovė.

Liepos 25-ąją, minint pasaulinę skendimo prevencijos dieną, į saugioms pramogoms vandenyje skirtą renginį „100 baseinų piknikas“ vilniečių šeimas kviečia plaukimo treneriai, geros savijautos ir sveiko gyvenimo specialistai, ugniagesiai-gelbėtojai, muzikos ir sporto žvaigždės.

Renginio metu smagiose edukacijose, diskusijose, žaidimuose bus ieškoma atsakymų, kaip apsisaugoti nuo nelaimių vandenyje. Bus kalbama, kaip reikėtų saugiai išsigelbėti patekus į ekstremalias situacijas, ko griebtis, kaip suteikti pirmąją pagalbą ir kaip vyksta gelbėjimo darbai.

Skendimų prevencijos renginys vyks Neries pakrantėje, pievelėje prie Baltojo tilto, liepos 25 d., ketvirtadienį, nuo 17.00 iki 20.00 valandos.

Aktyvias ir pažintines pramogas, edukacijas, geros savijautos treniruotes bei žaidimus šeimoms rengia net penkios organizacijos: Sostinės vaikų ir jaunimo centras HOBIVERSE, Visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“, Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai gelbėtojai, „Active Vilnius“, Raudonasis kryžius“. Veiklas iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Sostinės vaikų ir jaunimo centro HOBIVERSE erdvėje šeimų lauks praktinės edukacijos apie pirmuosius ir pačius svarbiausius mokymo(si) plaukti žingsnius – nėrimą ir plūduriavimą, geros savijautos treniruotės, žaidybinės varžybos, tapybos ant vandens dirbtuvės. Mažųjų lauks lauko žaidimų erdvė ir putų maudynės bei Jūros parko batutas.

„Vilnius sveikiau“ – visuomenės sveikatos biuro specialistai kvies dalyvius žaisti įvairius sportinius žaidimus bei, viktorinoje pasitikrinus saugaus elgesio prie vandens žinias, laimėti įvairių prizų.

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai gelbėtojai pademonstruos skęstančiojo gelbėjimo vandenyje operaciją bei gelbėtojų techniką, papasakos apie vandens keliamus pavojus, (savi)pagalbą su jais susidūrus. Bus pristatoma gaisrų prevencijos programa, ugniagesiai-gelbėtojai parodys, kaip reikia pasirengti nelaimėms. Kalbėsime ir mokysimės, kaip reikia susikrauti išvykimo krepšį, kaip naudotis kolektyvinės apsaugos statiniais ir priedangomis. Prisiminsime, kokią informaciją galima rasti LT72.LT tinklapyje.

„Active Vilnius“, energingų veiklų organizatoriai, kvies šeimas į mankšteles, kurias veda profesionalūs treneriai, taip pat išsukus sporto ratą – išbandyti aktyvias užduotis ir laimėti prizus.

Raudonojo kryžiaus specialistai kartu su savanoriais pristatys pirmosios pagalbos būdus.

Viso „ 100 baseinų pikniko“ metu dalyvius džiugins atlikėjų Džiugo Širvio ir Luko Pilkausko muzikiniai pasirodymai, taip pat pasakojimai apie saugaus elgesio vandenyje patirtis bei svarbą. Renginį ves Brigita Virbalytė-Dimšienė, lengvosios atletikos sportininkė, sporto renginių bei laidų vedėja.

Visos renginio pramogos bei edukacijos – laisvos ir nemokamos.