PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Gegužės 11 d. 11:25

Paruoškite doradą kaip tikri portugalai

Šiauliai

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


359318

Patiekalai iš žuvies – vienas geriausių pasirinkimų, kai norisi pavalgyti greitai, lengvai ir neapsunkinti nei skrandžio, nei piniginės. Portugalai garsėja savo žiniomis apie šiuos patiekalus, o vienas jų mėgstamiausių – ypač lengvai pagaminama auksaspalvė dorada.

Auksaspalvė dorada – populiariausias pasirinkimas Portugalijoje. Ją lengva paruošti, be to, ji – labai maistinga. Mėsa šviesiai rausva, kepant tampa balta, tvirtos, bet minkštos, malonios tekstūros ir švelnaus skonio. Tai žuvis, turinti daug baltymų ir vitaminų D ir B12. Jie, be kitų funkcijų, skatina normalią imuninės sistemos veiklą, kuri svarbi besikeičiant sezonams.

Doradoje taip pat daug vitamino B6, fosforo, organizmui reikalingų omega-3 riebalų rūgščių, todėl ši žuvis laikoma sveiku ir naudingu maistu. Be to, joje mažai kalorijų, tad ją lengva pritaikyti įvairioms dietoms.

Ypatingas dorados bruožas – auksinė juostelė tarp akių, dėl kurios ji gavo savo vardą ir skiriasi nuo kitų šios šeimos žuvų rūšių. Rinkdamiesi maksimaliai šviežią žuvį, atkreipkite dėmesį į keletą dalykų: patikrinkite, ar ji turi blizgančius žvynus ir ar akys yra aiškios ir ryškios. Žuvies skyriuje paieškokite ir QUDAL lipduko, įrodančio aukštą produkcijos kokybę.

Išsirinkę žuvį, ją paruošite visai paprastai. Kepta ant grotelių arba orkaitėje, patiekta su keptomis bulvėmis, daržovėmis ar ryžiais, ji yra labai lengvai pagaminamas patiekalas. J. Tamoševičienė kviečia išbandyti 3 portugališkus receptus nuo Atlanto vandenyno krantų.

Vienos skardos vakarienė – dorada su bulvėmis

Reikės: 2 šviežių doradų, 1 poro, poros saujų vyšninių pomidorų, aitriosios paprikos (pagal skonį), malto arba tarkuoto imbiero, 6 mažų bulvių, 2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus, citrinos žievelės, smulkintų laiškinių česnakų, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Bulves blanširuokite. Doradas pagardinkite druska ir pipirais. Atidėkite į šalį.

2. Ant kepimo skardos ištieskite foliją. Sudėkite griežinėliais supjaustytą porą, per pusę perpjautus vyšninius pomidorus ir griežinėliais supjaustytą aitriąją papriką be sėklų.

3. Ant viršaus padėkite doradas, įdėkite tarkuoto imbiero. Aplink sudėkite blanširuotas bulves, viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite citrinos žievele ir smulkintais laiškiniais česnakais.

4. Ant viršaus uždėkite dar vieną folijos lakštą, gerai uždenkite ir kepkite 200 ºC temperatūroje apie 35–45 minutes. Patiekite doradas dar kartą apibarstytas smulkintais laiškiniais česnakais.

Dorada su citrina ir žolelių sviestu

Reikės: 2 šviežių doradų, 75 g sviesto, 4 šakelių šviežio rozmarino, 1 šaukšto smulkintos šviežios kalendros, 1 šaukšto smulkintų šviežių petražolių, 2 skiltelių česnako, druskos, pipirų, 1 citrinos, alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC. Doradas pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirais.

2. Į virtuvinį kombainą sudėkite kambario temperatūros sviestą, pusę rozmarino lapelių (be kotelių), kalendrą, petražoles, česnaką ir žiupsnelį pipirų. Gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę. Išimkite ir šaukštu užtepkite mišinį ant doradų.

3. Tuomet žuvis padenkite citrinos griežinėliais ir apibarstykite likusiais rozmarinais. Išdėliokite ant kepimo skardos ir apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus. Kepkite apie 20 minučių.

Orkaitėje kepta dorada su pomidorais

Reikės: 2 šviežių doradų, 2–3 prinokusių pomidorų, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 300 ml alyvuogių aliejaus, 200 ml baltojo vyno, 1 šaukštelio maltos paprikos, saujelės šviežių petražolių, 1 citrinos, druskos, pipirų.

Gaminame:

1. Svogūną supjaustykite griežinėliais. Sudėkite jį ant kepimo skardos ir ant viršaus padėkite doradas. Pomidorus supjaustykite gabalėliais arba pusmėnuliais ir sudėkite prie žuvies.

2. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų su paprika ir vynu ir užpilkite ant žuvies.

3. Nuplaukite česnako skilteles, supjaustykite jas griežinėliais ir pridėkite prie žuvies. Ant žuvies išspauskite citrinos sulčių, pagardinkite druska ir pipirais, pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir švelniai rankomis patrinkite žuvį, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.

4. Kepkite 200 ºC temperatūros orkaitėje 20–25 minutes.

Skanaus.