PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 21 d. 13:06

Panevėžyje – simbolinis ženklas Baltijos keliui atminti – „650 km laisvės“

Panevėžys

G. Kartano nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Panevėžio miesto savivaldybė


314842

Panevėžyje, viename iš penkių Lietuvos miestų, per kurį driekėsi istorinė Baltijos kelio gyvoji grandinė, pastatytas simbolinis ženklas „650 km laisvės“. Baltijos kelio 35-mečiui sukurtas simbolis – geltonas rombo formos kelio ženklas iškilo ties J. Basanavičiaus ir Elektros gatvių sankirta esančioje žaliojoje zonoje. Mobilus ženklas kartu žymi istorinę miesto vietą ir kviečia susipažinti su Baltijos kelio istorija, nuskenavus ant rombo esantį QR kodą.

„Baltijos kelias – istorinis įvykis, kuris mums ir ateities kartoms primins, kokia nenugalima jėga yra vienybė ir laisvės troškimas. Laisvė yra kelias, kuriuo einame, kurį turime saugoti, ginti ir auginti – tai mūsų istorinis įsipareigojimas. Panevėžys – vienas iš nedaugelio miestų, per kurį driekėsi žmonių rankomis ir širdimis sujungtas Baltijos kelias. Džiaugiuosi, kad šį istorinį įvykį primins ir Baltijos kelio 35-mečiui atminti skirtas ženklas“, – sako Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Reikšmingą įvykį pažymintį ir sukaktį įprasminantį ženklą miestui padovanojo ansamblis „Lietuva“. Panevėžyje vieta jam parinkta neatsitiktinai. Baltijos kelio gyvoji grandinė driekėsi per miestą J. Basanavičiaus gatve.

Baltijos kelias – 650 km ilgio gyvai rankomis susikibusių žmonių grandinė, įsimintiną 1989 m. rugpjūčio 23-iąją sujungė trijų Baltijos šalių sostines nuo Vilniaus per Rygą iki Talino. Tad jubiliejų įprasminantis ženklas kviečia ne tik minėti Baltijos kelio metines, bet ir vėl susivienyti per bendrą tautos istoriją, kaip tąkart gyvoje žmonių grandinėje prieš 35 metus.

Kampanijos organizatoriai taip pat kviečia visus drauge švęsti Baltijos kelio 35-metį koncerte „650 KM LAISVĖS“, kuris vyks rugpjūčio 23 d. Vilniaus Katedros aikštėje ir vienoje scenoje apjungs 200 atlikėjų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Tai bus pagrindinis ir nemokamas Baltijos kelio sukakčiai skirtas renginys, pilietinė akcija visame Baltijos regione.

Koncerte skambės visų Baltijos šalių muzikos DNR, kur persipins akademinės, aranžuotos liaudies ir elektroninės muzikos žanrai. Programą vienoje scenoje atliks „Lietuvos“ choras ir orkestras, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, elektroninės muzikos grupė „Happyendless“, kamerinis choras „Aidija“, valstybinis choras „Latvija“, latvių folk-pop grupė „Tautumeitas“, estų atlikėja Maarja Nuut ir kiti. Šiam unikaliam orkestrui diriguos Erki Pehk (Estija), Martinš Ozolinš (Latvija), Lietuvai atstovaus koncerto muzikos vadovas, LNSO meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas.