PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2020 m. Balandžio 20 d. 15:17

Panevėžio „Norfoje“ – pardavėjas be apsaugos priemonių

Panevėžys

JP, Rimvydo ANČEREVIČIAUS, JP skaitytojos nuotr.

Jūsų PanevėžysŠaltinis: Etaplius.lt


126657

Lietuvoje dėl paskelbto karantino privaloma laikytis griežtų nurodymų, kaip būtina elgtis pandemijos metu. Ypatingai atsakingai turi dirbti maisto prekių parduotuvės, kurios pardavėjams būtina dėvėti medicinines kaukes, mūvėti pirštines, turėti dezinfekantus.

Naujienų portalą JP pasiekė informacija ir nuotrauka, kurioje aiškiai matyti, kad ne visų parduotuvių darbuotojai laikosi karantino nurodymų,

Nuotrauką atsiuntusi panevėžietė Nora rašo:

„Vasario 16-osios gatvėje esančio prekybos centro „Norfa“ pardavėjas nesilaiko nurodymų. Nedėvi nei medicininės kaukės, nei nemūvi pirštinių. Kaip reikia jaustis, kai jis dėlioja maisto gaminius? Juk griežtos taisyklės galioja visiems, o ypatingai – prekybos centrų darbuotojams.“

Paprašė padėti

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovui spaudai Dariui Ryliškiui nusiuntus nuotrauką su įrodymais, kad pardavėjai dirba be apsauginių priemonių, pastarasis lakoniškai paaiškino:

„Pardavėjas jau buvo baigęs darbą ir nusiėmęs apsaugos priemones – medicininę kaukę ir pirštines. Jo paprašė kolegos padėti, todėl skubėjo padėti ir neužsidėjo kaukės bei neužsimovė pirštinių. Tiesiog darbuotojas buvo pagautas ir nufotografuotas. Tai nebuvo piktybiškas veiksmas. Daugiau taip neturėtų pasikartoti.“

norfa.jpg

Nusiskundimų negavo

Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Panevėžio departamento vadovo patarėjas Valdemaras Kontautas tvirtino, kad nėra gavę nusiskundimų dėl maisto prekių parduotuvių darbo.

„Per karantino laikotarpį esame gavę tik vieną skundą dėl maisto paketo socialiai remtiniems vaikams. Pakete buvo supelijusi duona. Tačiau viskas buvo sutvarkyta ir duona pakeista. Panevėžio apskrityje kavinės ir maitinimo įstaigos laikosi draudimų nedirbti karantino laikotarpiu“, – aiškino jis.

Baigei darbą – eik namo

Pasak V. Kontauto, VMVT Panevėžio departamentas karantino metu gavo nurodymą patikrinti 10 maisto prekių parduotuvių Panevėžio apskrityje.

„Patikrinimo tikslas – ar laikomasi parduotuvėse nustatytų taisyklių karantino metu. Panevėžyje buvo patikrinto 4 parduotuvės, bet tarp jų šios „Norfos“ nebuvo. Man labai keistas toks paaiškinimas, kad darbuotojas baigė darbą ir be apsaugos priemonių puolė padėti kolegoms. Toks netikras pasiteisinimas, jeigu jau baigei darbą, tai ir eik namo. Tačiau nepulk padėti kolegoms be apsaugos priemonių“, – samprotavo V. Kontautas.

Reikalavimai

Parduotuvės turi taikyti griežtesnes nei įprastai higienos užtikrinimo priemones visuose prekybos, gamybos, perdirbimo, sandėliavimo, paskirstymo, transportavimo ir tiekimo į rinką etapuose;

– rekomenduojama užtikrinti, kad veiklą vykdytų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.);

– užtikrinti, kad darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima ir, jei reikia, darbuotojų sveikatos klausimais konsultuojamasi su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru prie Sveikatos apsaugos ministerijos;

– rekomenduojama imtis maksimalių priemonių, siekiant apsaugoti parduotuvės darbuotojus (įrengti pertvaras tarp darbuotojo ir pirkėjo, aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis ir kt.);

– užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai prekybos įmonių patalpose (durų rankenos, prekių susidėjimo krepšiai, vežimėliai, prekių laikymo lentynos, dėžės, stelažai ir kt.) ir prekėms vežti skirtos transporto priemonės būtų dezinfekuojamos dažniau nei įprasta;

– darbuotojai rankas turi plauti: prieš pradedant darbą; prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą; tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kt. termiškai neapdorotą maistą; prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines; sutvarkius atliekas; pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus; pasinaudojus tualetu; pavalgius, parūkius; nusičiaudėjus, išsipūtus nosį; dirbus su pinigais;

– tvarkydami maistą darbuotojai turi vengti liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę); o darbuotojai, vykdantys nefasuoto maisto tvarkymą, rankas turi dezinfekuoti ne rečiau kaip kas 2 val., o esant poreikiui ir dažniau.

jusupnv-03-1.jpg