Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pixabay / Freepik.com nuotr.
EtapliusŠaltinis: Etaplius.lt
Leidinys „Health digest“ skelbia, kad psoriaze (žvyneline) sergantiems žmonėms reikėtų vengti savo racione spalvingųjų paprikų.
Remiantis žurnale „Dermatology and Therapy“ paskelbtu tyrimu, manoma, kad paprikose esančios medžiagos sunkina imuninių ligų, tokių kaip psoriazė, simptomus.
Ši liga pasireiškia įvairiais simptomais, tokiais kaip periodiniai bėrimai, niežulys, deginimas, odos skilinėjimas, lupimasis ir skausmas. Psoriazė yra lėtinė liga, kurią sukelia imuninės sistemos sutrikimas: organizmas atakuoja sveikas odos ląsteles. Būtent paprikos gali pasunkinti šia liga sergančių žmonių simptomus. Panašiomis savybėmis taip pat pasižymi ir pomidorai, baklažanai bei bulvės.
Yra keletas priežasčių, kodėl taip atsitinka. Visų pirma, paprikose yra junginio, vadinamo solaninu, kuris, kaip manoma, kai kuriems žmonėms sukelia virškinamojo trakto uždegimą. Kapsaicinas, taip pat randamas paprikose ir jai giminingose daržovėse, gali turėti uždegiminį poveikį, kuris neigiamai veikia psoriaze sergančius žmones.
Tiesa, ne visi specialistai vieningai sutaria, kad paprikų reikėtų vengti kiekvienam, sergančiam šia liga.
Anot chiropraktiko Kyle Lovelesso, esant alergijai maistui, iš tikrųjų atsiranda antikūnų reakcija į šiose daržovėse esantį baltymą.
„Tai išprovokuoja žvynelinės simptomų paūmėjimą. Ši liga ne tik kelia žmogui didelį diskomfortą dėl išvaizdos, bet ir sukelia daug nemalonių fizinių pojūčių, skausmą bei niežulį. Žvynelinė nėra užkrečiama, bet ji – nepagydoma. Todėl pacientai turėtų atidžiai stebėti savo maisto racioną ir eliminuoti iš jo produktus, kurie skatina simptomų paūmėjimą“, – aiškina specialistas.