PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 18 d. 09:27

Palestiniečiai ragina priimti JT rezoliuciją dėl Izraelio pasitraukimo iš okupuotų teritorijų

Pasaulis

Izraelio vėliava. Pixabay.com nuotr.

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


319168

Palestiniečiai kreipėsi į Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją, ragindami balsuoti už rezoliuciją dėl Izraelio pasitraukimo iš okupuotų teritorijų. „Prašau, būkite teisingoje istorijos pusėje – tarptautinės teisės, laisvės, taikos pusėje. Alternatyva yra tai, ką kasdien matote savo televizijos ekranuose ir ką savo kūnu turi kęsti Palestinos žmonės“, – Niujorke sakė palestiniečių atstovas JT Riadas Mansuras.

Palestiniečiai siekia JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos, kuri padidintų spaudimą Izraeliui pasitraukti iš okupuotų teritorijų.

Izraelio ambasadorius Danny‘is Danonas griežtai sukritikavo palestiniečių iniciatyvą. Po pražūtingų spalio 7 d. „Hamas“ atakų pasaulio bendrija, anot jo, jokia rezoliucija nepasmerkė teroro. „Vietoj to susirenkame čia, kad pamatytume palestiniečių cirką JT – cirką, kuriame blogis laikomas teisingumu, karas taika, kuriame teisinamas žudymas, o teroras sveikinamas, – kalbėjo ambasadorius. – Kaip galite drįsti tęsti tradiciją ir priiminėti vienašališkas rezoliucijas prieš Izraelį, net nepagalvoję apie tai, ką patyrė Izraelio žmonės“.

Rezoliucijos projekte teigiama, kad Izraelis per 12 mėnesių turi baigti „savo neteisėtą buvimą okupuotoje palestiniečių teritorijoje“. Tradiciškai Jungtinėse Tautose yra didelė dauguma, pasisakanti už palestiniečių interesus ir prieš Izraelį.

Jei rezoliucija, dėl kurios bus balsuojama trečiadienį, būtų priimta, ji nebus teisiškai įpareigojanti. Jos tekste nurodoma į Tarptautinį Teisingumo Teismą (TTT) Hagoje, kuris liepos mėn. teisinėje išvadoje konstatavo, kad Palestinos teritorijų okupacija yra neteisėta ir turi būti kuo greičiau nutraukta.

Izraelis Vakarų Krantą, Gazos Ruožą ir Rytų Jeruzalę užkariavo ir okupavo per Šešių dienų karą 1967 m. Palestiniečiai nori šių teritorijų savo valstybei, kuri turėtų atsirasti greta Izraelio. 2005 m. Izraelis pasitraukė iš Gazos Ruožo, tačiau ir toliau kontroliuoja sausumos, jūros ir oro sienas.