Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik nuotr.
EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT
Priešingai nei kai kurie vaisiai, vynuogės po derliaus nuėmimo daugiau nebenoksta, tad kokias parsinešite namo, tokios kokybės ir saldumo jos bus.
Vynuogės yra gana kaloringas vaisius, todėl užkandžiaujant verta apie tai nepamiršti. 100 g šių vaisių yra 70 kcal. Vis dėlto, net ir laikantis lieknėjimo dietų, vynuogių visiškai išmesti iš raciono nereikėtų, nes jose ir daug naudingų medžiagų, tokių kaip varis, vitaminas K, B grupės vitaminai.
Laikykite vynuoges šaldytuve, idealiai tam tinka vaisių stalčius. Dėkite į jį uogas neplautas, nes drėgmės perteklius gali pagreitinti gedimo procesus. Nelaikykite jų sandariame inde, nes vynuogėms reikia šiek tiek kvėpuoti, kitaip vėlgi susidarys drėgmės perteklius. Tiesa, vynuogės pasižymi savybe sugerti kitus kvapus, tad stenkitės jų nelaikyti šalia stiprų kvapą turinčių produktų, pavyzdžiui, svogūnų.
Baltojo šokolado ir žemės riešutų vynuogių kąsneliai
Reikės: 1 kg žaliųjų besėklių vynuogių, 200 g baltojo šokolado, 170 g keptų sūdytų žemės riešutų.
Gaminame:
1. Nuplaukite ir išdžiovinkite vynuoges (šį veiksmą galite atlikti iš vakaro). Susmulkinkite riešutus virtuviniu kombainu arba peiliu – jie turėtų būti smulkiai sukapoti.
2. Mikrobangų krosnelėje ar dubenėlyje virš karšto vandens ištirpinkite šokolado gabalėlius.
3. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Paimkite vieną vynuogę, įsmeikite į ją dantų krapštuką ir pamerkite į baltąjį šokoladą iki pusės, tada apvoliokite smulkintuose žemės riešutuose. Dėkite ant paruoštos kepimo skardos ir kartokite su visomis vynuogėmis. Palikite, kad šokoladas sustingtų – jeigu telpa, dėkite į šaldytuvą, bet jis sustings ir kambario temperatūroje.
Ožkos sūrio vynuogių rutuliukai
Reikės: 1 kg žaliųjų vynuogių be sėklų, 400 g minkšto ožkos sūrio (galite pakeisti šviežiu tepamuuoju sūriu), 50 g lazdyno riešutų, 50 g lukštentų pistacijų, skysto medaus.
1. Nuplaukite vynuoges ir nusausinkite. Susmulkinkite riešutus peiliu arba virtuviniu kombainu
2. Tarp delnų sukite vynuoges tarp ožkos sūrio gabalėlių. Įsitikinkite, kad kiekviena vynuogė gerai visa pasidengia sūriu.
3. Kiekvieną sūriu padengtą vynuogę švelniai aptepkite trupučiu medaus ir atskirai apvoliokite smulkintuose lazdyno riešutuose arba pistacijose. Perpjaukite per pusę arba palikite sveikas. Palaikykite šaldytuve iki patiekimo arba valgykite iš karto pasiėmę už dantų krapštuko.
Lapinio kopūsto salotos su vynuogėmis ir čederiu
Reikės: ½ gūžės lapinio kopūsto, 1 puodelio besėklių žaliųjų vynuogių, 3 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto medaus, druskos, pipirų, ½ šaukšto kepintų moliūgų sėklų, 60 g čederio.
Gaminame:
1. Vynuoges perpjaukite per pusę, čederį sutrupinkite. Dideliame dubenyje gerai sumaišykite citrinos sultis, aliejų, medų, druską ir pipirus.
2. Į dubenį sudėkite kopūstus, masažuokite, kol jie taps ryškiai žali ir blizgantys, o jų tūris sumažės maždaug perpus. Dėkite vynuoges, moliūgų sėklas, čederį ir lengvai išmaišykite.
Keptas brie sūris su žolelėmis gardintomis vynuogėmis
Reikės: 1 apvalaus brie sūrio, 150 g besėklių žaliųjų vynuogių, 1 šaukštelio šviežių smulkintų čiobrelių, ½ šaukštelio šviežio smulkinto rozmarino, 1 lakšto sluoksniuotos tešlos, 1 kiaušinio.
Gaminame:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
2. Perpjaukite brie sūrį horizontaliai per pusę. Į vidurį įspauskite vynuoges, pabarstykite žolelėmis. Uždėkite ant viršaus kitą sūrio dalį ir paspauskite.
3. Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą į stačiakampį. Dėkite ant jo sūrį su vynuogėmis. Vieną tešlos kraštą užlenkite ant sūrio viršaus ir tą užlenktą tešlos dalį patepkite plaktu kiaušiniu. Dirbdami ratu, toliau lankstykite tešlos klostes ant sūrio, po kiekvieno lankstymo patepdami kiaušiniu ir švelniai paspausdami.
Kai visa tešla bus apvyniota aplink sūrį, lengvai įpjaukite tešlos viršų aplink apskritimo kraštus. Viską dar kartą aptepkite kiaušinio plakiniu ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių, kol taps gražios auksinės spalvos. Išėmus iš orkaitės, palikite 10–15 minučių atvėsti ir patiekite su bagete.
Pranešimas spaudai