PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Gegužės 8 d. 14:34

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanotos trys mamos iš Vilniaus rajono

Vilnius

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus

Etaplius.ltŠaltinis: Vilniaus raj. savivaldybės inf.


300443

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda gegužės 4 d., šeštadienį, Motinos dienos išvakarėse, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanojo 51 mamą ir globėją, tarp kurių šiais metais net trys Vilniaus rajono gyventojos.

Už nuopelnus motinystei, globai ir rūpybai, už atsakingumą bei įkvepiantį pavyzdį vietos bendruomenei ir Lietuvos žmonėms Prezidentas įteikė ordiną 44 mamoms ir 7 globėjoms iš visos Lietuvos, iš kurių trys, Marija Artiševskaja, Lucija Pečuro ir Gražina Maksimovičienė yra iš Vilniaus rajono.

Marija Artiševskaja – vyriausia apdovanota mama iš Vilniaus rajono. 79-us metus einanti moteris nugyveno ne tik ilgą, išminties ir patirties suteikusį gyvenimą, bet ir užaugino penkis vaikus. Apie Mariją žmonės atsiliepia labai šiltai: moteris žinoma kaip geranoriška, nuoširdi ir nestokojanti meilės aplinkiniams.

Lucija Pečuro – iš Vilniaus miesto kilusi Vilniaus rajono gyventoja. Kartu su vyru Henrichu turi keturis sūnus. Lucija apibūdinama kaip geranoriška, jautri bei nestokojanti humoro jausmo moteris, taip pat rūpestinga mama ir 4 anūkų močiutė. Prasmingą jos ir vyro gyvenimą vainikuoja užauginti ir dorai išauklėti vaikai, kurie iki šiol motinos širdyje randa meilę ir šilumą. Visi vaikai ir anūkai reguliariai aplanko tėvus, nes būtent čia vyrauja jauki ir šilta atmosfera.

„Mano žmona visada buvo man pavyzdžiu. Pamenu, žiemą rengi vaikus išeiti į lauką, tai ir striukės, ir batai, šaliko nepamiršk – ir čia visiems keturiems nerimstantiems vaikams, bet Lucija visada išlikdavo rami, o vaikai, matydami, kad mama nesinervina, patys irgi labai greitai nurimdavo“, – apie Luciją kalbėjo jos vyras.

„Niekada nemačiau prasmės šaukti ant vaikų. Nesakau, kad visada buvau ideali, bet tikrai stengiausi. Pati iš savęs esu ganėtinai ramaus būdo. Juk jei šauksi ant vaikų ir būsi susinervinęs – tai jie tikrai nenurims“, – kalbėjo Prezidento ordinu apdovanota mama.

Gražina Maksimovičienė ir jos vyras turi keturis vaikus. Iš keturių vaikų du yra įvaikinti broliai, iš kurių pirmą Gražina įsivaikino, kai jam buvo jau 15 metų, o vėliau, nenorint berniukų išskirti, į šeimą priėmė ir jo jaunėlį, dar metų nesulaukusį broliuką. Paklausta su kokiais didžiausiais iššūkiais teko susidurti auklėjant paauglį, Gražina neslėpė, kad svarbiausia ir sudėtingiausia buvo: „leisti jam pajausti, kad esi šeima, kad linki tik geriausio ir kad tavo tikslas yra jo gerovės užtikrinimas ir pagalba jam siekiant savo gyvenimo tikslų ir svajonių“.

„Kai sužinojau, kad gausiu apdovanojimą, tikrai to nesureikšminau, juk didžiausias mano pasiekimas yra mano užauginti vaikai, bet tą dieną, kai gavau ordiną į rankas, šypsena nuo veido niekaip nedingo. Jaučiausi pamaloninta, laiminga ir tryškau džiaugsmu“, – neslėpė džiaugsmo Gražina.

Pašnekovė papasakojo, kad visus vaikus nuo mažų dienų jie moko meilės ir pagarbos: „Visą laiką jiems kartoju, kad tėvai yra tam, kad jie nebijotų prašyti mūsų pagalbos. Kai kuriuos iššūkius gali įveikti pats, bet būna tokių, kurie reikalauja komandinio darbo, o tėvai, jie juk visada čia, jie visada nori ir gali padėti“.

Gražina yra ne tik keturių vaikų mama, bet it laikinoji globėja. Paklausta, kodėl pasirinko tokį gyvenimo kelią, teigė, kad didelės šeimos norėjo nuo mažens: „Jau tada įsivaizdavau šeimą su trimis, keturiais vaikais. Su vyru susilaukėme dviejų vaikų, bet abu norėjome daugiau, todėl nusprendėme įsivaikinti paauglį berniuką, o vėliau ir jo naujagimį brolį, nes nenorėjome, kad jie būtų atskirti. Auginti ir auklėti vaikus nėra lengva, bet tai teikia daug tikro ir tyro džiaugsmo, todėl 2017 m. nusprendžiau tapti laikina globėja, kuria esu ir dabar“.

Sveikiname Mariją, Luciją, Gražiną bei visas apdovanotas mamas ir globėjas. Ir toliau rodykite atsidavimo, meilės bei rūpestingumo pavyzdį ne tik Vilniaus rajono gyventojams, bet ir visai Lietuvai.


Foto galerija:

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus