PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 19 d. 12:41

Opozicija apie A. Kubiliaus kandidatūrą į EK: geriau nei G. Landsbergis, bet ne geriausia

Lietuva

Jūratė Skėrytė, Paulius PerminasŠaltinis: BNS.LT


314473

Konservatorių siūlomą europarlamentaro, ekspremjero Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Europos Komisiją (EK) Seimo opozicijos atstovai vertina palankiau nei Gabrieliaus Landsbergio, tačiau mano, jog tai nėra geriausias Lietuvos pasirinkimas.

„Andrių Kubilių pažįsta visa Lietuva, vertinimas jo yra, matyt, nevienareikšmis ir įvairus, nes daugelis dar turbūt prisimena A. Kubiliaus Vyriausybės vykdytas naktines reformas, įvairius optimizavimus ir taip toliau“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

„Tačiau tikrai tenka pastebėti, kad Andrius yra pakankamai patyręs politikas. Manau, kad jis sugebėtų tinkamai atlikti EK nario pareigas, ir aš jam linkėčiau, kad jis būtų tiek visos Lietuvos, o ne atskirų Lietuvos žmonių, tiek visos Europos Sąjungos komisaras, prisiimdamas atsakomybę už tą sritį, kuriai jis bus nominuotas ir kokia atsakomybė jam bus patikėta“, – pridūrė socialdemokratė.

Ji teigė dar nežinanti, ar jos partijos kolegos Seime palaikys A. Kubiliaus kandidatūrą, tik atkreipė dėmesį, kad delsti nebegalima.

„Kaip elgsis mūsų partija ir mūsų frakcija, mes dar tą klausimą svarstysime, nuomonių yra įvairių. Tačiau aš būčiau linkusi į tai, kad delsti nebegalima, kitokio pasirinkimo nebėra, ir Andrius Kubilius, matyt, bus tas žmogus, kuris turėtų būti patvirtintas eurokomisaro pareigoms“, – tvirtino V. Blinkevičiūtė.

LSDP frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė BNS sakė A. Kubilių laikanti gerokai stipresniu kandidatu į EK nei anksčiau neoficialiai svarstytas konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

„Manau, kad tai yra visiškai nesulyginamo kalibro žmonės. Andrius Kubilius tikrai yra be galo patyręs politikas, dirbęs pareigose, kurios yra ne užsienio reikalų ministro pareigos, o premjero, – kalbėjo R. Budbergytė. – Kas yra G. Landsbergis? Kaip jis yra pasižymėjęs mūsų vidaus politikoje? Partijos pirmininkas, kuris net nesugeba būti partijos lyderiu iki galo – vesti sąrašą, būti premjeru.“

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis pirmadienį žurnalistams Seime taip pat tvirtino, kad A. Kubiliaus kandidatūra – palankesnė, stipresnė pagal politinį svorį.

Kita vertus, jis nebuvo tikras, ar frakcija pritars ir šiai kandidatūrai, kai reikės balsuoti Seime.

„Mes nesvarstėme, bet jeigu vertinsime per vidaus politikos prizmę, tai sunku to palaikymo tikėtis. Jeigu žiūrėtumėme apskritai, ką galėtų ta kandidatūrą pasiekti, tai manau, kad kokio nors svarbaus portfelio jau nebebus. Greičiausiai kalbame apie plėtrą, tai taptų ponios Kallas asistentu“, – teigė S. Skvernelis.

Buvusi Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) pretenduoja tapti Europos Sąjungos užsienio politikos vadove.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis BNS tvirtino, kad kandidato į eurokomisarus paieškos liudija apie valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų beviltiškumą.

„Konservatoriai tokie beviltiški, kad iš politinės pensijos priversti atšaukinėti žmones. Tikiuosi, portfelis nebus varginantis“, – BNS perduotame komentare sakė politikas.

Lietuvos regionų partijos frakcijos Seime seniūnas Jonas Pinskus BNS tvirtino, kad frakcija tikrai nepalaikys A. Kubiliaus kandidatūros.

„Tai tiesiog parodo, kad konservatoriams su kandidatais į atsakingus postus yra problemos. Pasirinko iš nevilties A. Kubilių, kuris jau yra europarlamentaras, kuris jau eina pareigas“, – sakė jis.

„Turbūt turėsime dar vieną Astravą. Manau, kad didžiulis nuopelnas, jog Astravo AE atsirado čia (šalia Lietuvos sienos Baltarusijoje – BNS), buvo turbūt ir tuo metu buvusio premjero. Nėra pati geriausia kandidatūra tokiai pozicijai užimti“, – pridūrė politikas.

A. Kubiliaus kandidatūrą į EK pradėta svarstyti, kai prezidentas Gitanas Nausėda atmetė G. Landsbergio kandidatūrą į šias pareigas.

Lietuvos kandidatą į EK siūlo Vyriausybė, jai turi pritarti prezidentas ir Seimas.

Nuo 2019-ųjų Europos Parlamente (EP) dirbantis A. Kubilius šiemet į jį buvo perrinktas antrai kadencijai. Politikas aktyviai pasisako už glaudesnius Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės šalių ryšius, gausesnę paramą Rusijos užpultai Ukrainai ir griežtesnę laikyseną Kremliaus atžvilgiu.

Jonas Pinskus. ELTA nuotr.