PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 21 d. 11:38

O. Scholzas lankosi Moldovoje, pokalbiuose daugiausia dėmesio bus skiriama Rusijos karui Ukrainoje

Pasaulis

Olafas Scholzas. EPA-ELTA nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA.LT


314827

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas trečiadienį išvyko į Moldovą, besiribojančią su Ukraina ir jaučiančią grėsmę dėl Rusijos invazijos į kaimyninę šalį.

O. Scholzas sostinėje Kišiniove susitiks su Moldovos prezidente Maia Sandu ir ministru pirmininku Dorinu Receanu. Pokalbiuose daugiausia dėmesio bus skiriama Rusijos karo prieš Ukrainą poveikiui nedidelei šaliai, turinčiai 2,6 mln. gyventojų.

Narystės Europos Sąjungoje siekiančios Moldovos vyriausybė kaltina Rusiją sąmoninga dezinformacija ir destabilizacija. Rusijos karių separatistiniame Uždniestrės regione, siaurame žemės ruože respublikos rytuose, tebėra nuo dešimtojo dešimtmečio.

O. Scholzas Moldovoje lankėsi praėjusiais metais, kai ten vyko Europos aukščiausiojo lygio susitikimas. Tačiau dabartinė jo kelionė yra pirmasis dvišalis Vokietijos kanclerio vizitas per 12 metų.

Nuo 2018 metų Vokietija skyrė daugiau kaip 41 mln. eurų paramą Moldovos saugumo sektoriui ir, Vokietijos vyriausybės duomenimis, yra penkta pagal dydį paramos teikėja šiai šaliai, kuri yra viena skurdžiausių Europoje.

Moldova, kaip ir Ukraina, nuo 2022 metų yra kandidatė į ES.

Spalio 20 dieną Moldovos rinkėjai balsuos prezidento rinkimuose, tą pačią dieną bus rengiamas referendumas dėl to, ar stojimo į ES tikslas turėtų būti įtvirtintas konstitucijoje.