PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Rugpjūčio 25 d. 12:58

Nuskambėjo NATO karinių orkestrų festivalis „Military Tattoo Lithuania 2024“

Vilnius

„Military Tattoo Lithuania 2024“ / Nuotr. aut. št. srž. sp. Lukas Tamošiūnas ir vyr. srž. sp. Tomas Kavaliauskas.

EtapliusŠaltinis: Etaplius


315328

Rugpjūčio 24 d., trečią kartą Vilniuje, įvyko tradiciniu tapęs tarptautinis NATO karinių orkestrų festivalis „Military Tattoo Lithuania 2024“, kurio metu skambėjo įvairūs kūriniai, visuomenei dovanoti karinių orkestrų iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Vokietijos. Šiuo renginiu Lietuvos kariuomenė paminėjo rugpjūčio 31 d. (Laisvės dieną) sukaksiančias okupacinės Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos teritorijos 31-ąsias metines.

„Šiandien švenčiame laisvę nuo okupacijos, kai paskutinis okupacinės kariuomenės karys paliko Lietuvos žemę. Taip pat švenčiame saugumą, nes jau 20 metų kai esame pačio galingiausio gynybinio aljanso NATO ir Europos Sąjungos nariai. Bendros vertybės, idealai ir supratimas apie taiką vienija mus, o šiandien šis karinių orkestrų festivalis parodys mūsų vienybę“, – sveikindamas festivalio dalyvius ir svečius sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. Raimundas Vaikšnoras.

Į Kalnų parką NATO karinių orkestrų festivalis persikėlė dėl poreikio plėsti klausytojų vietų skaičių, tad šiemet galimybę tapti didžiojo festivalio koncerto žiūrovais turėjo daug daugiau Vilniaus miesto gyventojų ir svečių.

Renginys prasidėjo Lietuvos kariuomenės ir sąjungininkų karinių orkestrų eisena Gedimino prospektu nuo Lukiškių aikštės. Šventės dalyviams ir žiūrovams susirinkus Kalnų parke, didžiojo NATO karinių orkestrų festivalio „Military Tattoo Lithuania 2024“ koncerto pradžią paskelbė senovinio pabūklo šūvis. Pirmojoje programos dalyje vyko individualūs šalių pasirodymai, kurių metu kariniai orkestrai atliko nacionalinius ir tarptautinio pripažinimo sulaukusius populiarius kūrinius, žygiavo ir formavo gyvuosius piešinius. Koncerto metu defile pasirodymą sudengė Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa. Antroji koncerto dalis buvo skirta karinių orkestrų pasirodymams kartu su festivalio svečiais. Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenės orkestro vadovas plk. ltn. Scott Mckenzie dirigavo bendram Džuzepės Verdžio operos „Aida“ ištraukos atlikimui, vėliau į sceną įvažiavo šarvuotasis visureigis JLTV, kuriuo į pasirodymą atvyko aktore, dainininke ir dainų kūrėja Lina Rastokaitė. Ukrainos nepriklausomybės diena paminėta saksofonininko Petro Vyšniausko ir operos solistės Ievos Prudnikovaitės atlikta Ukrainos liaudies daina, kuri prasidėjus aktyviajai karo fazei tapo jo simboliu, „Oi u luzi chervona kalyna“. Penkių šalių trimitininkai kartu su orkestru atliko norvegų kompozitoriaus Ole Edvard Antonsen kūrinį, o dainų autorius ir atlikėjas Regimantas Šilinskas kūrinyje „Cirkus Humberto“ ksilofoną pakeitė skrabalais. Vakarą užbaigė grupė „KAnDIs“ (Algirdas Kaušpėdas ir Viktoras Diawara), kuri kartu su orkestrais atliko legendinę „Anties“ dainą „Lietuvos valstybė“.

Negalėję tarptautinio karinio orkestrų festivalio ,,Military Tattoo Lithuania 2024“ pamatyti gyvai, įrašą per LRT Plius televiziją galės stebėti rugpjūčio 31 d.

"Military Tattoo" istorija prasidėjo nuo seno posakio "doe den tap toe," kuris pirmiausia kvietė kareivius sugrįžti į kareivines po miesto pramogų. Ši tradicija vėliau išsivystė į tarptautinius karinių orkestrų festivalius su šviesiais efektais, populiarėjusiais per pasaulinius karus ir plačiai paplisiančiais XX amžiuje Europoje, Azijoje, Afrikoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.


Foto galerija: