PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2020 m. Rugpjūčio 21 d. 12:30

Nuo šiol kaukių dėvėjimas privalomas visose viešojo maitinimo įstaigose: galioja ir viduje, ir lauke

Vilnius

freepik.com nuotr.

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


142876

Augant naujų užsikrėtimų skaičiuiLietuvoje griežtinamos infekcijų kontrolės priemonės. Nuo rugpjūčio 21 d. tiek lauko, tiek vidaus kavinėse privaloma dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones bei laikytis socialinio atstumo.

Tokia tvarka priimta  sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio nepaprastosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimais.  

Prievolė dėvėti apsaugines veido kaukes, respiratorius arba kitas veido apsaugos priemones nuo penktadienio galios einant į kavinę ir užsisakant maistą, o jas nusiimti galima tik valgant ir geriant.

Viešojo maitinimo įstaigose privaloma užtikrinti, kad lankytojai, perkantys maistą išsinešimui ar užsisakantys vietoje, eilėse prie kasos laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito. Atstumas tarp stalų turėtų būti toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Sėdint prie baro taip pat turi būti laikomasi ne mažiau kaip 1 metro atstumo.

Maistą tiekiančios įstaigos turi užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai, pavyzdžiui, sanitariniai mazgai, kriauklės, durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai, būtų valomi ir dezinfekuojami. Stalai turi būti valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno lankytojų apsilankymo.

Kaip ir iki šiol, išimtys galioja žmonėms su negalia, kuriems dėl sveikatos būklės sudėtinga dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones arba išvis negali to daryti. Turintiems klausos negalią rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

Nuo šiandien kavinių ir restoranų lankytojams nebegalima siūlyti apklotų, organizuoti maitinimo savitarnos principu, kai maistą įsideda patys lankytojai. Taip pat negalima naudoti daugkartinio naudojimo staltiesių ir  padėkliukų, kurie negali būti valomi, dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo. Be to, negalima tiekti cukraus, druskos, padažų ir kitų maisto produktų bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai.

Tokia praktika šiuo metu galioja ir kai kuriose užsienio šalyse, siekiant sustabdyti koronaviruso (COVID-19 ligos) infekcijos plitimą.