Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
Kuo mažiau spalvų – tuo geriau
Vieni labiau mėgsta plombyrą, kiti – vaisinius ledus, treti – šokoladu glaistytus pieniškus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad itin didelio skirtumo tarp visų ledų rūšių nėra, bet visada reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį: „Svarbu pasižiūrėti, ar produkto sudėtinių dalių bei priedų sąrašas ne per ilgas ir atidžiai skaityti, kas sudaro to gaminio pagrindą. Svarbu, kad būtų kuo daugiau maisto ingredientų (pieno, grietinėlės) ir kuo mažiau dažiklių, konsistenciją formuojančių priedų. Kartais žmonės bando save apgauti, ieškodami liesesnių ledų, manydami, kad jų tikrai galės valgyti nors ir kasdien. Taip nėra – tai vis vien turintis nemažai kalorijų ir pridėtinio cukraus ar saldiklių produktas. Kaip minėjau, geriau nuo vaikystės mažiesiems išugdyti įprotį, kad ledais mėgaujamės ne kasdien ir, aišku, iškart suvalgome ne kelias jų porcijas.“
Gydytoja dietologė sako, kad nors naudinga valgyti įvairiaspalvį maistą, tarkime, salotų lėkštėje gali būti penki skirtingų spalvų ingredientai, ledus patartina rinktis be ryškiaspalvio glaisto ar kitokių spalvingų priedų. „Verta pasižiūrėti ir į šokoladinio ar kitokio glaisto sudėtį, taip pat atidžiai paskaityti ir veganiškų ledų etiketes. Svarbu vadovautis principu, kad naudingiausia valgyti kuo natūralesnius produktus, taip pat ir desertus“, – primena dr. E. Gavelienė.
Kuo skiriasi įvairios ledų rūšys
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad iš pieno pagrindu pagamintų valgomųjų ledų liesiausi yra pieniški, o riebiausi – plombyras: „Pieniškuose leduose pieno riebalų turėtų būti ne daugiau kaip 7 proc., grietininiuose – nuo 8 iki 11 proc., o plombyre – ne mažiau kaip 12 proc. Vaisiniai ledai skirstomi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. Juose turėtų būti ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų vaisių sulčių. Šerbete vaisių turėtų būti ne mažiau kaip 10 proc., o sorbete – ne mažiau kaip 25 proc.“
Pasak E. Krasauskienės, populiariausi tarp pirkėjų – tradiciniai vaniliniai ar šokoladiniai ledai su įvairiais pagardais, nors ledų asortimentas toks platus, kad norima paragauti dar ir neįprastesnių skonių ledų.
„Kiekvieną vasaros sezoną pirkėjai gali rasti pigesnių naujienų, iš kurių išsirinks savo skoniui geriausiai tinkančius ledus. Iš sveikesnių alternatyvių galima rinktis su trintomis uogomis pagamintus natūralius ledus, be dažiklių ar kitų priedų, taip pat becukrius ledus, kurie yra populiarūs tarp mūsų pirkėjų. Pastebime, kad vis labiau populiarėja lietuviškų gamintojų ledai dėl priimtinesnių skonių savybių, tad lokalumas šioje produktų kategorijoje labai ryškus“, – pastebi ekspertė.
Apsiperkant prekybos centruose ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė siūlo šaldytus produktus į krepšelį dėtis jau einant kasų link, taip pat būtų puiku paskui ledus patalpinti į šaltkrepšį arba specialius terminius maišelius, kad jie neištirptų kelionės namo metu. Namie ledus būtina iškart dėti į šaldiklį.
Kviečiame pasigaminti natūralius, kvapnius ir pigesnius citrinų kremo ledus: karštesnę dieną su šiuo receptu pataikysite kaip pirštu į akį.
Citrinų kremo ledai
RECEPTAS
Ledams reikės:
200 ml grietinėlės;
720 g pusriebės varškės;
4 vnt. kiaušinių;
4 vnt. citrinų;
100 ml vandens;
170 g cukraus.
Gaminimo eiga:
Ištrinkite grietinėlę ir varškę.
Į kitą dubenį sudėkite kiaušinius.
Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių.
Sumaišykite citrinos žievelę ir varškę su tryniais.
Į puodą supilkite vandenį, citrinos sultis ir suberkite cukrų.
Virkite, kol susidarys sirupas.
Pildami sirupą, išplakite kiaušinių baltymus, juos sumaišykite su varškės mase.
Sudėkite ledus į indą, 4 val. palaikykite šaldiklyje, kas 30 min. pamaišydami.
Skanaus!