PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Birželio 20 d. 13:17

„NT Service“ vadovas Egidijus Šilanskas: daugiau nei 60 proc. RADAROM2024 antidronų perduota Ukrainos gynėjams

Lietuva

radarom.lrt.lt nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Pranešimas spaudai


305782

Šiuo metu daugiau nei 60 proc. visų RADAROM2024 akcijos lėšomis įsigytų antidronų „SkyWiper-SOLO“ perduota Ukrainos gynėjams, o likusioji dalis juos pasieks artimiausiu metu. „SkyWiper“ technologiją gaminančios Kauno bendrovės „NT Service“ vadovas Egidijus Šilanskas sako, kad grįžtamasis ryšys džiugina – nukenksminti šimtai priešo dronų, tai reiškia, kad šios akcijos metu surinktų lėšų dėka buvo išsaugota šimtai karių, paramedikų ir kito personalo gyvybių.

„SkyWiper“ technologija leidžia išvalyti oro erdvę nuo priešo dronų. Sistema buvo sukurta pagal realiuose kariniuose konfliktuose įgytas patirtis ir nuolat yra tobulinama. Šiuo metu „NT Service“ gaminama „SkyWiper“ serijos elektroninės kovos įranga naudojama daugiau nei 15-oje pasaulio šalių, įskaitant ir Lietuvos kariuomenę bei institucijas. Didžiulis poreikis buvo ir išlieka Ukrainoje, kurį dalinai atliepė ir Lietuvos visuomenė, prisidėdama prie visuomeninių organizacijų vykdytos RADAROM akcijos.

Pasak E. Šilansko, Lietuvos gynybos pramonės produktai atranda savo nišą NATO šalių ir institucijų pirkimuose. NATO tiekimo ir logistikos agentūros (NSPA) ir NATO komunikacijų ir informacijos agentūros (NCIA) duomenimis, Lietuvos įmonių dalyvavimas šių agentūrų vykdomuose projektuose ir pirkimuose pastaraisiais metais auga.

„Technologijos gynybos pramonėje turi išlikti prioritetine sritimi visoms inovatyvioms Lietuvos įmonėms. Dar 2015 metais, kai komerciniai dronai tapo prieinami visiems, buvo prognozuota, kad iki 2020-ųjų dronų rinka augs dvigubai, „NT Service” pradėjo kurti elektronines kovos priemones viešosios tvarkos ir sienos apsaugos tarnyboms, kariuomenei. Per šį laikotarpį tobulėjo ne tik technologijos, bet ir jų taikymas. 2019-2020 metais vykusiose parodose NATO kariuomenių atstovai abejojo grėsmių egzistavimu, todėl dronų technologijas minėdavo kaip neprioritetines. Rusijos sukeltas karas Ukrainoje parodė visiškai priešingą situaciją – dronai tapo vienu svarbiausių žvalgybos ir puolamosios ginkluotės elementų. Ekspertai prognozuoja, kad dronų įtaka ateities karyboje tik augs, ypač tobulinant nuotolinių ryšių, autonominio misijos vykdymo ir spiečiaus technologijas. Didės poreikis užtikrinti kariuomenės vienetų, valstybės kritinės infrastruktūros, ir, žinoma, visuomenės, apsaugos nuo dronų poreikis “, – atskleidžia E. Šilanskas.

„NT Service“ jau daugiau nei 25 metų dirba nuotolinio ryšio, civilinės saugos ir gynybos pramonės inžinerinių sprendimų srityje. Įmonė viena pirmųjų pajungė efektyvų bevielės telefoninės įrangos sprendimą sparčiai besiplečiantiems Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos priemiesčiams. Įdiegtos sistemos leido perduoti ne tik telefoninius pokalbius, bet ir tuo metu jau populiarėjančią interneto prieigą. Vėliau, civilinės saugos srityje buvo pirmieji Europoje įdiegę Civilinės saugos perspėjimo pranešimų siuntimą į mobiliuosius telefonus – 2012 metais tokios sistemos veikė tik Lietuvoje ir Nyderlanduose. Gynybos srityje „NT Service“ pirmieji regione įžvelgė elektroninės kovos sistemų su dronais poreikį ir bevielių telekomunikacijų žinias pritaikė inovatyviems sprendimams.

Matydama tokį spartų technologijų proveržį, įmonė ne tik kuria inovacijas, skatina mokslo pažangą, bet ir siekia populiarinti mokslą. 2024 m. „NT Service“ tapo Energetikos ir technikos muziejaus mecenatais ir kartu su partneriais atidarė interaktyvią parodą „November. Alpha. Tango. Oscar.“ Parodoje atskleidžiama, kaip prisitaikydama prie kintančios tarptautinio saugumo padėties, NATO keičia savo struktūras ir strategijas. Lietuva, nedidelė plotu ir gyventojų skaičiumi šalis, prie aljanso prisideda aukštųjų technologijų kūrimu ir lyderiauja intelektiniais ištekliais. Parodą sudaro keturi interaktyvūs simuliatoriai – parašiuto, bepiločių dronų slopinimo, ryšio užtikrinimo ir šaudymo simuliatorius – bei kelios dešimtys senovinių ir šiuolaikinių karinės pramonės eksponatų.

Paroda bus atverta iki gruodžio 31 d. Energetikos ir technikos muziejuje.