PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 9 d. 18:58

Seime aptartos meteorologinių oro balionų rizikos ir jų užkardymo priemonės

Lietuva

YouTube asociatyvi nuotr.

Karolina KonopackienėŠaltinis: ELTA


323010

Seimo Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį rinkosi į uždarą posėdį, kurio metu jo nariams buvo pristatyta situacija dėl meteorologiniais oro balionais iš Baltarusijos gabenamos kontrabandos galimų grėsmių ir priemonių, siekiant jas užkardyti.

NSGK pirmininko Arvydo Pociaus teigimu, posėdžio metu pakartota tai, apie ką buvo diskutuota antradienį Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų pasienio užkardoje vykusiame institucijų susitikime.

„Komiteto nariams buvo pristatyta situacija, būtent tai, kas yra daroma, kas yra padaryta. (...) Įvardinta kariuomenės ir visuomenės galimybė bendradarbiauti. Ne tik kariuomenės, bet ir pasienio. Ir aš manyčiau, kad pratybos, kurios vyko tarp kariuomenės, pasienio tarnybos, Šaulių sąjungos, Ryšių reguliavo tarnybos, duos rezultatų ateity“,– Eltai sakė NSGK pirmininkas.

Tiesa, A. Pocius pažymėjo, kad prie šio klausimo komitetas dar sugrįš, jau planuojamas dar vienas posėdis.

„Detaliau nusprendėme, kad dar vieną posėdį darysime šiuo klausimu slaptoje aplinkoje“, – nurodė jis.

A. Pocius sprogmenų gabenimo rizikos neįžvelgia

NSGK pirmininkas taip pat akcentavo, kad neįmanoma, jog tokiu būdu gabenant kontrabandą į Lietuvą, būtų perkeliami sprogmenys.

„Meteorologiniai balionai nėra valdomi, kad nukreiptų kažkokius sprogmenis, padarytų tam tikrą žalą. Ne tokiomis priemonės tai yra daroma“, – sakė jis.

Vis tik, pasak parlamentaro, tam tikra grėsmė, nors ir minimali, galima aviacijai.

„Jeigu susidurtų su lėktuvu, mirtinos žalos tikrai nepadarytų, bet mažiems orlaiviams galbūt. (...) Kadangi dronus kontrabandininkai daugiausia leidžia nakties metu, nelabai ta mažoji aviacija ir skraido, o dideliems orlaiviams, kurie turi po du variklius, jei po vieną ir papultų, tai nebūtų didelė žala“, – pridūrė A. Pocius.

ELTA primena, kad Alytuje, karinio bataliono teritorijoje, prieš daugiau nei savaitę naktį buvo rastas nusileidęs meteorologinis balionas su prikabinta juoda dėže, kurioje, kaip įtariama gali būti kontrabandinės prekės. Įvykio aplinkybes toliau aiškinasi Karo policija.

Praėjusį trečiadienį kariuomenė pranešė, kad toks pats incidentas ryte pastebėtas ir Vilniaus rajono karinėje teritorijoje. Dar vienas meteorologinis balionas pasieniečių buvo perimtas Šalčininkų rajone.

VSAT vado R. Liubajevo teigimu, tokių sienos pažeidimų pastebima jau nuo balandžio mėnesio. Vien rugsėjį fiksuota 250 atvejų, kai kontrabanda buvo gabenama minėtais balionais. Visgi, pabrėžia jis, pasieniečiai neturi įgaliojimų ir reikiamos ginkluotės tokių objektų naikinimui.