PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 12 d. 08:12

Nepaisydamas klaidų per NATO viršūnių susitikimą, J. Bidenas toliau sieks prezidento posto

Pasaulis

J. Bidenas. Youtube stop kadras.

BNSŠaltinis: BNS


309098

Joe Bidenas ketvirtadienį atkakliai tvirtino, kad kandidatuos dar vienai JAV prezidento kadencijai ir nugalės Donaldą Trumpą, nepaisant kelių klaidų NATO viršūnių susitikime, sukėlusių abejonių dėl jo tinkamumo eiti šias pareigas.

NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vašingtone pabaigoje surengtoje spaudos konferencijoje 81-erių JAV vadovas pripažino, kad reikia „išsklaidyti demokratų nuogąstavimus“, tačiau teigė esąs pasiryžęs neatsistatydinti.

Jo pastangoms parodyti save kaip lyderį pakenkė keli apsirikimai. Anksčiau ketvirtadienį J. Bidenas per klaidą Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pristatė kaip Vladimirą Putiną, o vėliau spaudos konferencijoje viceprezidentę Kamalą Harris pavadino „viceprezidentu Trumpu“.

Abejonės dėl J. Bideno amžiaus ir tinkamumo eiti šias pareigas atsinaujino po nesėkmingų televizinių debatų su D. Trumpu, įvykusių prieš dvi savaites.

Tikėtasi, kad per ketvirtadienio spaudos konferenciją J. Bidenui pavyks įrodyti, kad jis vis dar turi jėgų. Retas „solinis“ prezidento pasirodymas truko maždaug valandą.

„Esu labiausiai kvalifikuotas asmuo kandidatuoti į prezidento postą. Aš jį nugalėjau vieną kartą ir nugalėsiu dar kartą“, – apie D. Trumpą sakė J. Bidenas.

Seniausiu prezidentu JAV istorijoje jau tapęs J. Bidenas teigė, kad „tai darys ne dėl savo palikimo“, o norėdamas „užbaigti pradėtą darbą“.

J. Bidenas susiduria su kai kurių demokratų spaudimu trauktis iš 2024 metų JAV prezidento rinkimų kovos, baiminantis, kad D. Trumpas gali jį įveikti.

Spaudimas iš Atstovų Rūmų dar labiau sustiprėjo ketvirtadienio vakarą, po spaudos konferencijos.

J. Bidenas aiškiai pareiškė, kad remia K. Harris, kuri, būdama viceprezidente, perimtų jo pareigas nepaprastosios padėties atveju ir kurią vis daugiau demokratų laiko stipresne kandidate.