PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Liepos 24 d. 19:36

Naujos galimybės jaunimui Vilniuje: startavo Jaunojo Carito programa

Vilnius

Vilniaus arkivyskupijos Carito nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Pranešimas spaudai


311138

Padėti atrasti jauniems žmonėms prasmingas veiklas, bendraminčių ratą ir ugdyti socialiai atsakingas asmenybes, kurie jaučia, kad gali daryti pokytį visuomenėje, kviečia Jaunojo Carito programa. Jau ketvirtą mėnesį Vilniuje veikianti programa buria jaunuosius savanorius įvairioms iniciatyvoms ir gerumo darbams.

„Tikras džiaugsmas matyti susirenkantį jaunimą, jų gyvas, smalsias akis. Šia programa norisi ne tik kviesti jauną žmogų į prasmingas veiklas, bendraminčių ratą, bet ir būti saugia vieta ieškoti savęs. Svarbu klausytis ateinančio jaunimo, kad atlieptume jų poreikius. Norisi, kad tiems, kurie prisijungia prie savanorystės, tai nebūtų tik dėl varnelės pasidėjimo, bet kad iš tiesų pajustų, ką reiškia savanorystės džiaugsmas“, – dalijasi programos vadovė Miglė Remeikaitė.

Naujai užgimusi programa Vilniuje skatina jaunimo įsitraukimą į savanorystę. Pasak programos vadovės, didelėje bendruomenėje svarbu vienas kitą pažinti, tad jaunieji savanoriai netruko kibti prie gerumo darbų: keliavo į dienos centrus, žaidė su Vilties angelo ir Visų Šventųjų šeimos paramos centrų vaikais, savanoriavo Užsieniečių integracijos centro atvirų durų dienoje, dalyvavo miškasodyje, piligriminiame žygyje ir pradėjo kurti planus ateities savanorystėms. „Stengsimės aprėpti ne tik pagalbą padaliniuose, kad jaunimas galėtų susipažinti su Carito veikla ir žmonėmis, pajusti, kad esame didelės organizacijos dalimi, bet ir pažvelgti į nacionalines akcijas, ekologiją, tvarumą, rasti meninių būdų, kaip pradžiuginti bendruomenę“, – pasakojo Miglė.

Vilniaus arkivyskupijos Jaunojo Carito programa daug dėmesio skirs jaunuolių ugdymui, vertybėms ir savęs pažinimui, skatins pažvelgti į skirtingas socialines grupes ir prisidėti prie nacionalinių iniciatyvų.

Programoje dalyvaujantys moksleiviai kaupia socialines valandas, reikalingas ugdymo įstaigai, atvyksta paskatinti tėvų ar draugų. „Norėjau išbandyti savanorystę, nes niekada to nedariau anksčiau, ir taip atsidūriau čia. Man labiausiai patinka bendri susitikimai su savanoriais, dalyvavimas renginiuose. Rekomenduoju prisijungti ir kitiems aktyviems žmonėms, pasiryžusiems skirti laiko savanorystei, nes jei žmogus tik užsirašo, bet mažai įsitraukia, tai nėra jokios prasmės“, – įspūdžiais dalijosi Jaunojo Carito savanorė Kamilė.

Jaunojo Carito programa yra „Young Caritas Europa“ tinklo dalis, kurio tikslas – didinti jaunimo įsitraukimą į organizacijų veiklą ir suteikti jauniems žmonėms galimybę būti aktyviais veiklos dalyviais.

„Iš tiesų Europos Jaunojo Carito tinklas yra labai įvairus, todėl mūsų nariai, atsižvelgdami į aplinkybes ir galimybes, rengia įvairias jaunimo programas. Pavyzdžiui, kai kurie labiau orientuojasi į jaunimo savanoriškos veiklos erdvės kūrimą įprastose Carito tarnybose, kitos – į socialinį švietimą. Vienas iš iššūkių – pasiekti jaunimą ir pritraukti jį į Caritą. Dažnu atveju jaunimas yra linkęs įsitraukti trumpam, dėl to stengiamės suprasti jaunų žmonių poreikius ir pritaikyti savo programas prie jų realijų“, – sako „Young Caritas Europa“ institucinės plėtros pareigūnė Agnieszka Zarzynska.

Nuo rugsėjo mėn. kviečiame visus 14–21 metų jaunuolius savanorystei ir prasmingam laikui. Savanorio anketą galima užpildyti jau dabar.