Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius
Specialistai šiuo klausimu kategoriški: folija skirta kepimui, o ne maisto likučiams laikyti. Šaldytuve laikyti paruoštą maistą įprastai galima iki keturių dienų, jei jis yra sandariai uždarytas ir tinkamai laikomas. Daugelis mūsų įpratę nesuvalgyto maisto likučius sudėti į indą ir uždenti folija arba tiesiog įvynioti į ją ir padėti į šaldytuvą. Bet kodėl tai pavojinga?
Panašiai kaip mums reikia oro, kad kvėpuotume, taip ir bakterijoms reikia oro klestėti. Kai kurios bakterijos, tokios kaip stafilokokai ir Bacillus cereus (vaškinė bacila), sukeliančios per maistą plintančias ligas, gamina toksinus, kurių nesunaikina net aukšta temperatūra.
Vašingtono valstijos sveikatos departamento teigimu, kai patiekalas kambario temperatūroje paliekamas ilgiau nei dvi valandas, bakterijos ima greitai daugintis. Aliuminio folijos naudojimas maistui uždengti gali kelti tą patį pavojų, nes ji neapsaugo nuo oro patekimo, o tai leidžia bakterijoms augti greičiau. Tai reiškia, kad maistas ne tik greičiau genda, bet ir kelia daug didesnį apsinuodijimo pavojų.
Kitas aspektas, dėl kurio neturėtumėte naudoti folijos likučiams laikyti yra tas, kad ji gali būti toksiška. Aliuminis yra neurotoksiškas sunkusis metalas, galintis neigiamai paveikti žmogaus smegenų funkciją. Todėl leisti jam net kelias dienas liestis su maistu, kurį vėliau valgysite, nėra pati geriausia idėja.
Auksinė taisyklė pakuojant maisto likučius yra sandarumas. Taip pat neturėtumėte maisto dėti į šaldytuvą, kol jis nėra visiškai atvėsęs. Pieno ir mėsos produktai yra linkę ypač greitai gesti, todėl turėtumėte stengtis juos suvartoti kuo greičiau. Jei maisto liko daug, protingiausia būtų dalį jo supakuoti ir užšaldyti.