PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 23 d. 10:55

NATO padidino saugumo lygį Vokietijos Gailenkircheno oro pajėgų bazėje

Pasaulis

Karys su NATO vėliava / Scanpix

EtapliusŠaltinis: ELTA.LT


315160

NATO, gavusi žvalgybos pranešimų apie galimą grėsmę, savo oro pajėgų bazės vakarų Vokietijos Gailenkircheno mieste saugumo lygį pakėlė iki antro aukščiausio – „Charlie“ – lygio.

Kaip atsargumo priemonė, visi darbuotojai, kurie nėra reikalingi operacijai, buvo išsiųsti namo, ketvirtadienį vakare pranešė karinės bazės atstovas spaudai.

Jis sakė, kad sprendimas priimtas remiantis žvalgybos informacija, rodančia galimą grėsmę.

NATO terminais „Charlie“ saugumo lygis reiškia, kad įvyko incidentas arba kad yra įrodymų, leidžiančių manyti, jog yra didelė teroristinių veiksmų prieš aljansą tikimybė.

Atstovas spaudai sakė, kad pagrindo nerimauti nėra ir tai yra tik atsargumo priemonė, kuria siekiama užtikrinti svarbiausių operacijų tęstinumą.

Paklaustas jis nepateikė daugiau informacijos apie aplinkybes, dėl kurių buvo padidintas saugumo lygis.

Policija patvirtino savo dalyvavimą, tačiau nepateikė jokios išsamesnės informacijos, įskaitant pareigūnų skaičių. Agentūros dpa žurnalistas pastebėjo objekte stovinčius policijos automobilius. Prie įėjimo į teritoriją esančiuose elektroniniuose ekranuose ir lentelėse buvo nurodytas saugumo lygis „C“.

Netoli Acheno miesto esančiame Gailenkirchene NATO yra dislokavusi išankstinio perspėjimo ir kontrolės iš oro sistemą (AWACS).

Turinti grybo formos radaro struktūrą AWACS gali nustatyti kitų orlaivių buvimo vietą ir juos identifikuoti daugiau kaip 400 kilometrų atstumu, taip pat perduoti šią informaciją visiems kitiems oro erdvėje esantiems orlaiviams, turintiems panašią įrangą, t. y. jie gali veikti kaip kovos veiksmų valdymo centrai ore.