Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pixabay.com nuotr.
Reporteris SkaistėŠaltinis: Etaplius.lt
Kvėpavimo takų infekcijos yra itin dažnas susirgimas. Kartais jų simptomai būna lengvi, bet kai kuriais atvejais – sunkūs. Kvėpavimo takų infekcijos gali išsivystyti dėl bakterijų ar virusų, įskaitant gripą, peršalimą ir COVID-19.
Mokslininkai nuolat tiria gydymo galimybes, kurios galėtų palengvinti simptomus, sutrumpinti jų trukmę arba visiškai jų išvengti. Neseniai atliktas tyrimas, paskelbtas žurnale „BMJ Open“, atskleidė, kad cinko vartojimas gali sutrumpinti kvėpavimo takų infekcijos simptomų trukmę ir net visiškai jų išvengti.
Kas yra cinkas?
Cinkas yra mineralas, padedantis palaikyti imuninę sistemą ir atlieka svarbų vaidmenį įvairiose organizmo funkcijose, tokiose kaip:
Maisto produktai, kurių sudėtyje yra cinko: raudona mėsa, vištiena, jūros gėrybės, pupelės, riešutai, grūdai, pieno produktai. Dauguma žmonių gauna pakankamai cinko iš maisto, kurį valgo. Tačiau mokslininkai vis dar bandoma nustatyti cinko kaip maisto papildo vartojimo naudą. Kai kurie mokslininkai atkreipia dėmesį į tai, kad cinkas gali apsaugoti nuo virusinių infekcijų.
Cinkas ir infekcijos
Tyrimuose dalyvavo suaugusieji, kuriems gresia virusinės kvėpavimo takų infekcijos arba kurie sirgo jomis. Mokslininkai atliko 28 tyrimus, kuriuose iš viso dalyvavo 5446 dalyviai. Tyrimo metu nustatyta, kad vartojant geriamąjį arba intranazalinį cinką, kai kuriems asmenims pavyko kvėpavimo takų infekcijų. Sergantiems kvėpavimo takų infekcijų simptomai išnyko maždaug 2 dienomis anksčiau žmonėms, vartojusiems cinką po liežuviu arba į nosį, palyginti su placebu.
Taip pat cinko vartojimas padėjo sumažinti simptomų sunkumą. Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad žmonėms, kurių organizmui netrūksta cinko, papildomas šio mineralo vartojimas gali padėti išvengti virusinių kvėpavimo takų infekcijų ir sutrumpinti jų simptomų trukmę. Tiesa, mokslininkai sako, jog kol kas duomenų, kiek cinko vartojimas iš tiesų padeda palengvinti ar išvengti COVID-19, kol kas surinkta nepakankamai. Tačiau tyrimus žadama tęsti ir tikimasi surinkti daugiau patikimos informacijos.