Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pexels.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT
Tyrėjai išsiaiškino, kad žmonės, kurie valgo daugiau maisto su pridėtiniu cukrumi, rizikuoja savo inkstų sveikata – beveik 40 % padidėja tikimybė susiformuoti inkstų akmenims.
Sičuano medicinos koledžo gydytojas Shang Yin ir jo kolegos išanalizavo daugiau nei 28 000 žmonių tyrimų duomenis ir padarė išvadą, kad tie, kurie daugiau nei 25 proc. energijos gauna iš maisto, į kurį buvo pridėta cukraus, 88 proc. dažniau serga inkstų akmenlige, nei tie, kurie energijos iš pridėtinio cukraus gauna mažiau nei 5 proc.
„Reikia atlikti tolesnius tyrimus, siekiant detaliai ištirti pridėtinio cukraus ir įvairių ligų ryšį. Pavyzdžiui, kokios inkstų akmenų rūšys labiausiai siejamos su pridėtinio cukraus vartojimu“, – komentavo mokslininkas.
Mokslininkai jau seniai žinojo, kad nesaikingas cukraus vartojimas lemia nutukimą, didina uždegiminių žarnyno ligų, diabeto riziką. Mitybos specialistai visame pasaulyje pataria žmonėms nepersistengti vatrojant gaiviuosius gėrimus ir produktus, kuriuose esama pridėtinio cukraus.
Parengta pagal užsienio spaudą