PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 9 d. 17:01

Ministrė Pirmininkė susitiko su Albanijos Prezidentu Bajram Begaj

Lietuva

I. Šimonytė ir Albanijos prezidentas B. Begaj. Vyriausybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS.LT


317601

Pirmadienį Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė susitiko su vizito į Lietuvą atvykusiu Albanijos Prezidentu Bajram Begaj.

„Lietuva ir Albanija yra NATO sąjungininkės, abi mūsų šalys suvokia Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje ir agresijos prieš Vakarus mastą. Lietuva vertina Albanijos indėlį į Baltijos regiono saugumą ir palaiko Albaniją jos kelyje į narystę Europos Sąjungoje“, – sakė Ministrė Pirmininkė.

Susitikime kalbėta apie sudėtingą saugumo situaciją Europoje: Rusijos karą prieš Ukrainą, būtinybę remti Ukrainą ir padėti jai kuo greičiau pasiekti pergalę, sankcijų įgyvendinimo svarbą.

„Turime sutelkti jėgas ir apginti tarptautinėmis taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką,“, – teigė I. Šimonytė.

Susitikime akcentuota būtinybė NATO narėms didinti išlaidas gynybai, prisiimti didesnę atsakomybę už Europos saugumą ir imtis aktyvių veiksmų reaguojant į vis intensyvėjančią Rusijos hibridinę agresiją, kuria ji siekia destabilizuoti situaciją Europos Sąjungos ir NATO šalyse, taip pat Vakarų Balkanų šalyse.

„Rusija nuolat bando didinti savo įtaką Europoje, o pastaruoju metu vis dažniau imasi kinetinių veiksmų mūsų šalių teritorijoje. Ši šalis agresorė nesustos, kol jos karinė agresija prieš Ukrainą ir hibridinės atakos NATO šalyse nesulauks tinkamo atsako. NATO valstybių atsakas į Rusijos hibridines ir vis dažniau pasitaikančias kinetines veiklas turi būti ryžtingas ir koordinuotas“, – kalbėjo Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Susitikime kalbėta ir apie Lietuvos bei Albanijos dvišalio bendradarbiavimo perspektyvas, siekį toliau stiprinti ryšius tarp abiejų šalių.