PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 6 d. 15:32

Miegantys agentai papasakojo Rusijos televizijai apie gyvenimą po priedanga

Pasaulis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apkabino A. Dulcevą. YouTube

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


312965

Du per apsikeitimą kaliniais į Rusiją grįžę vadinamieji miegantys agentai papasakojo valstybinei televizijai apie tai, kaip jie pranešė savo ispanakalbiams vaikams, jog iš tikrųjų jie yra rusai.

Sutuoktinių pora Artiomas Dulcevas ir Anna Dulceva, daugelį metų Slovėnijoje apsimetinėję išeiviais iš Argentinos, praėjusią savaitę grįžo į Rusiją su savo dviem vaikais – 11 metų Sofija ir 9 metų Danijilu, ir buvo pasveikinti kaip didvyriai. Tokie šnipai ilgai gyvena užsienyje su prisiimta tapatybe. 2010 m. per apsikeitimą kaliniais panaši pora grįžo į Rusiją, užauginusi savo sūnus kanadiečiais.

Per pirmąjį interviu po mainų, per kuriuos buvo grąžinti mažiausiai keturi Rusijos agentai, Dulcevai užsienio žvalgybos būstinėje kalbėjosi su televizijos kanalu „Rossija“. Praėjusį mėnesį Slovėnijoje Dulcevai buvo nuteisti už šnipinėjimą.

„Pasakėme vaikams, kad mes esame rusai, kad jie yra rusai ir kad mes esame Dulcevai“, – šypsodamasi pokalbį lėktuve skrendant iš Ankaros prisiminė A. Dulceva. Jos vyras sakė, kad jų dukra „buvo susijaudinusi ir šiek tiek verkė“. Jų sūnus „į tai reagavo ramiau, bet labai teigiamai“, pridūrė jis.

Rožiniais marškiniais ir tamsiais džinsais vilkėjusi pora ėjo susikibusi už rankų su savo vaikais, kurie po jų arešto 2022 m. gruodį buvo perduoti globai. A. Dulceva buvo parodyta girianti vaikus ispaniškai – „muy bien“, – kai jie rusiškai pasakė pirmąsias frazes. Ji sakė, kad jai sunku vėl kalbėti rusiškai. „Nebemąstai šia kalba (rusų), visą laiką save kontroliuoji, o atvykę supratome, kad negalime kalbėti“, – sakė ji.

Rusija, kurios prezidentas yra buvęs KGB agentas, gyrė poros atsidavimą. „Jie yra aukštos klasės specialistai – tokie žmonės visą savo gyvenimą pašvenčia tarnauti tėvynei ir aukojasi, normalus žmogus to nesupranta, – girdėti balsas už kadro. – Dulcevai auklėjo savo vaikus kaip ispanakalbius katalikus. Dabar jie sužinos, kas yra barščiai“.

Pašnekovas padovanojo vaikams žaislą Čeburašką – sovietinių laikų vaikišką personažą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apkabino A. Dulcevą, ji verkė, ketvirtadienį įžengusi į Rusijos žemę. „Kai pro lėktuvo langą pamačiau garbės sargybą, pradėjau verkti, o Sofija pasakė: „Pirmą kartą matau tave verkiančią“, – pasakojo rusų agentė. Ji sakė jaučianti „didžiulį dėkingumą mūsų šaliai, didžiulį dėkingumą Vladimirui Vladimirovičiui (Putinui)“.

Kalėjime „nė akimirką neabejojome, kad šalis mus prisimena, kad Rusija ir (slaptoji) tarnyba mus palaiko“, – sakė A. Dulcevas. Jis kilęs iš Rusijos Baškirijos regiono, o A. Dulceva – iš Nižnij Novgorodo miesto, pranešė Rusijos televizija. A. Dulceva pažadėjo, kad jie ir toliau „tarnaus Rusijai“.