PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 18 d. 13:51

„Microsoft“: Rusija intensyvina dezinformacijos operacijas prieš K. Harris

Pasaulis

Kamala Harris. / Scanpix

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS.LT


319250

Rusų operatyvininkai vis aktyviau vykdo dezinformacijos operacijas prieš Jungtinių Valstijų viceprezidentės Kamalos Harris rinkimų kampaniją ir skleidžia vaizdo įrašus su sąmokslo teorijomis, antradienį paskelbė JAV informacijos technologijų milžinė „Microsoft“.

Pranešimas pasirodė augant susirūpinimui dėl užsienio įtakos operacijų, nukreiptų į lapkritį įvyksiančius JAV prezidento rinkimus.

JAV vyriausybė anksčiau šį mėnesį apkaltino Rusijos valstybinį naujienų kanalą RT siekiant paveikti rinkimus ir įvedė sankcijas šios televizijos pagrindiniams redaktoriams.

Nuo rugpjūčio pabaigos su Kremliumi susijusi įtakos grupė „Storm-1516“ sukūrė du suklastotus vaizdo įrašus, kad diskredituotų K. Harris ir jos pasirinkto kandidato į viceprezidentus Timo Walzo kampaniją, sakoma „Microsoft“ ataskaitoje. Abu įrašai buvo peržiūrėti milijonus kartų.

Viename jų rodoma, kaip esą K. Harris šalininkų grupė užpuola žmogų, neva dalyvavusį D. Trumpo mitinge, o kitame išsakomas melagingas teiginys, kad K. Harris automobiliu partrenkė mergaitę ir pabėgo iš įvykio vietos, o ta mergaitė liko paralyžiuota.

Antrasis įrašas buvo platinamas per interneto svetainę, apsimetančią vietine San Fransisko žiniasklaidos priemone, nurodė „Microsoft“.

Kita rusų grupė, „Storm-1679“, savo dėmesį nuo 2024 metų Paryžiaus olimpiados nukreipė į suklastotų vaizdo įrašų, kuriais siekiama diskredituoti K. Harris, platinimą.

„Dėmesio nukreipimas į Harris ir Walzo kampaniją atspindi strateginį Rusijos veikėjų žingsnį, siekiant išnaudoti bet kokias įsivaizduojamas silpnąsias kandidatų vietas“, – sakė „Microsoft“ grėsmių analizės centro generalinis direktorius Clintas Wattsas.

„Artėjant mūsų rinkimams, turėtume tikėtis, kad Rusijos veikėjai toliau naudosis kibernetiniais įgaliotiniais ir haktyvistų grupėmis siekdami išplatinti savo žinią per žiniasklaidos svetaines ir socialinius kanalus, pritaikytus skleisti skaldomąjį politinį turinį, surežisuotus vaizdo įrašus ir DI (dirbtiniu intelektu) pastiprintą propagandą“, – pridūrė C. Wattsas.

„Microsoft“ ataskaita pasirodė dieną prieš Senato Žvalgybos komiteto posėdį dėl užsienio grėsmių būsimiems rinkimams.

Pirmadienį technologijų milžinė „Meta“ paskelbė, kad dėl kišimosi iš užsienio uždraudžia savo programėlėse visame pasaulyje valstybines Rusijos žiniasklaidos priemones.

Prieš tai JAV apkaltino Rusijos valstybinį naujienų kanalą RT ir jos darbuotojus per fiktyvius subjektus nukreipus 10 mln. dolerių (9 mln. eurų) ir taip slapta finansavus nuomonės formavimo kampanijas tokiose socialinių tinklų platformose kaip „TikTok“, „Instagram“, „X“ ir „YouTube“.

Anksčiau šiais metais JAV Teisingumo departamentas paskelbė, kad amerikiečiai sužlugdė vieną rusų dezinformacijos kampaniją, susijusią su DI naudojančia socialinio tinklo „X“ „botų ferma“.

Teisingumo departamento teigimu, šią kampaniją, kuria siekta sėti nesantaiką Jungtinėse Valstijose, finansuojant Kremliui plėtojo vienas svarbus RT redaktorius, kuriam padėjo Rusijos saugumo tarnybos FSB karininkas.

JAV pareigūnai taip pat įspėja apie kitų užsienio galių, įskaitant Iraną, pastangas kištis į JAV rinkimus.

Praėjusį mėnesį paskelbtoje kitoje ataskaitoje „Microsoft“ nurodė, kad Iranas vis labiau stengiasi paveikti JAV rinkimus naudodamasis netikrų naujienų svetainėmis, įsilaužimais į kompiuterius ir kibernetinėmis atakomis.