PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Rugsėjo 17 d. 08:43

Mianmare dėl potvynių žuvo 226 žmonės

Pasaulis

Taifūnas „Yagi“ / „YouTube“ stop kadras

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


318901

Mianmare po taifūno „Yagi“ sukelto didžiulio potvynio žuvusiųjų skaičius išaugo dvigubai ir pasiekė 226, pranešė valstybinė žiniasklaida, o JT įspėjo, kad pagalbos gali prireikti net 630 000 žmonių.

Daugiau nei prieš savaitę „Yagi“ praūžė per šiaurės Vietnamą, Laosą, Tailandą bei Mianmarą ir dėl galingų vėjų bei didžiulio lietaus kiekio prasidėjo potvyniai ir nuošliaužos, oficialiais duomenimis, pražudę daugiau nei 500 žmonių.

Pirmadienį vakare chuntos valdomo Mianmaro valstybinė televizija patvirtino, kad žuvo 226 žmonės, 77 žmonės dingo be žinios, t. y. dvigubai daugiau nei anksčiau skelbtas 113 žmonių skaičius.

Transliuotojas taip pat pranešė, kad potvyniai sunaikino beveik 260 000 hektarų ryžių laukų ir kitų pasėlių.

Jungtinių Tautų humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (UNOCHA) nelaimių valdymo agentūra pranešė, kad Mianmare nuo potvynių nukentėjo apie 631 000 žmonių.

UNOCHA teigimu, skubiai reikia maisto, geriamojo vandens, pastogės ir drabužių, bet įspėjo, kad pagalbos teikimą labai apsunkina užblokuoti keliai ir sugadinti tiltai. Dėl prastų komunikacijų, ypač su atokiomis vietovėmis, informacija apie nukentėjusiuosius taip pat gaunama lėtai.

Daugiau kaip 150 000 namų buvo užtvindyta, pranešė valstybinis laikraštis „Global New Light of Myanmar“, o chunta atidarė daugiau kaip 400 pagalbos stovyklų.

JT Pasaulio maisto programa pirmadienį pareiškė, kad potvyniai didžiausi per visą naujausią Mianmaro istoriją, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Dideli potvyniai šalį užklupo 2011 ir 2015 metais, abiem atvejais žuvo daugiau kaip 100 žmonių, o 2008-aisiais per cikloną „Nargis“ žuvo arba dingo daugiau kaip 138 000 žmonių.

Savaitgalį chunta paskelbė retą pagalbos prašymą užsienio šalims; kol kas atsiliepė vienintelė kaimyninė Indija, atsiuntusi 10 tonų įvairių priemonių, įskaitant sausus maisto davinius, drabužius ir vaistus.

UNOCHA teigė, kad skubiai reikia dar daugiau pagalbos.

Pastaraisiais metais Mianmaro kariuomenė blokavo arba trukdė teikti humanitarinę pagalbą iš užsienio, be kita ko, ir po galingo ciklono „Mocha“ praėjusiais metais – tuomet ji sustabdė kelionių leidimus pagalbos organizacijoms, bandžiusioms pasiekti apie milijoną žmonių.

Dar prieš naujausius potvynius Mianmaro gyventojai kovojo su trejus metus trukusio karo tarp chuntos ir jos valdžiai besipriešinančių ginkluotų grupuočių padariniais, kai dėl šio konflikto milijonai žmonių buvo priversti palikti namus.