PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2018 m. Balandžio 16 d. 15:22

Mažiausi ir didžiausi – maitinami prasčiausiai

Širvintos

Andželika BagočiūnienėŠaltinis: Etaplius.lt


34678

Jungtinė mobili Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ekspertų komanda penktadienį, balandžio 13 d., tikrino ir įvertino, ar tinkamai yra maitinami vaikai Širvintų miesto ugdymo įstaigose: L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje, „Atžalyno“ progimnazijoje, pradinėje mokykloje ir lopšelyje-darželyje „Boružėlė“. Patikrinimo metu dalyvavo tik laikraščio „Širvis“ atstovė V. Patinskienė.


Foto galerija:

dsc01150.jpg
dsc01154.jpg
dsc01157.jpg
dsc01167-1.jpg
dsc01170.jpg
dsc01173-1.jpg
dsc01177-1.jpg
pradine-3.jpg
progimnazija-13.jpg
progimnazija-19.jpg

Tikrindami maisto kokybę Širvintų miesto ugdymo įstaigose, ekspertai stebėjo ir atsakaitoje įvertino maitinimo patalpas, jų higieną, meniu, maisto pateikimo estetiškumą, indus, maisto gaminimo įrangą, kokiose sveikatingumo programose įstaiga dalyvauja, kokia propaguojama maitinimo kultūra, ar skelbiama reglamentuota informacija, susijusi su maitinimu, domėjosi, kas gamina maistą, kas jį tiekia, kaip ugdytiniai vertina gaminamą maistą.

Maitinimas L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje įvertintas patenkinamai – 6 balais iš 10-ies

Ekspertų komanda, vertindama L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos maitinimą, savo ataskaitoje atkreipė dėmesį, kad mokykla nedalyvauja ES finansuojamose programose „Pienas vaikams“ ir „Vaisių vartojimo skatinimas mokyklose“. Pasak gimnazijos Administracijos, „vaikai šių produktų nenori“. Be to, valgykloje maža pasiūla pieno produktų bei daržovių. Valgyklos darbuotojai informavo, kad pieno produktų būna du kartus per savaitę bei bufete yra saldintų pieno kokteilių ir glaistytų sūrelių. O iš daržovių apsilankymo dieną patiekė tik agurkus ir žirnelius, kuriuos dalis mokinių palikdavo nesuvalgę. Virėjai teigė, kad kartais dar būna obuolių ir mandarinų.

Maitinimą organizuoja pati gimnazija. Patikrinimo dieną gimnazistų valgykloje buvo labai nedaug, nors mokosi 332 mokiniai. Pasak Administracijos, penktadieniais visada mažai valgančių, be to, dalis mokinių per pertraukas ar laisvas pamokas eina pirkti maisto į netoliese esančias parduotuves ir kebabines. Šios gimnazijos vidaus taisyklės to nedraudžia. Populiariausias ten perkamas pietų „patiekalas“ − prancūziškas batonas su česnakinio sviesto įdaru, kainuojantis 0,64 Eur.

„Gimnazijos valgykloje patiekimo estetikai dėmesio neskiriama, visos lėkštės išmargintos skirtingais raštais. Maisto vaizdas skurdus,“ – rašoma ataskaitoje. Tądien vaikai galėjo valgyti tik rūgštynių sriubą, žemaičių blynus, žuvies maltinį ir plovą. Dalis mokinių, paragavę šių patiekalų, juos išmetė dėl to, kad arba gauna veltui, arba nemėgsta. Nors buvo ir tokių gimnazistų, kurie suvalgė visą porciją.

Ekspertai taip pat anonimiškai apklausė mokinius, kurie anketose rašė, kad valgykloje per maža maisto įvairovė, kad neleidžiama nusipirkti daugiau nei po du dešrainius, kad būtina atnaujinti asortimentą įtraukiant šiuolaikinius patiekalus, į gaminius dėti mažiau cukraus (nes arbata patiekiama su „privalomu“ cukrumi). Mokiniai norėjo sveikesnio maisto ir užkandžių, kiti siūlė „praplėsti mėsos gaminių racioną, nes kiekvieną savaitę valgyti tą patį kotletą ar suktinuką, darosi neskanu“. Jie taip pat rašė, kad mokykloje parduodama kava, kuri draudžiama vaikų ugdymo įstaigose. Šį faktą administracija paaiškino, kad kava gaminama mokytojams ir matyt kartais ji atitenka vaikams.

Dauguma vaikų nežinojo, ką reiškia simbolis žalia „Rakto skylutė“, tarptautinė sveikatai palankaus maisto ženklinimo sistema, jau keletą metų veikianti Lietuvoje.

„Taigi, aprašyti gimnazistų elgesio faktai bei žinios bylojo, kad integruotas sveikatos (ir mitybos) žinių dėstymas yra neefektyvus. Valgyklos darbuotojai taip pat neturi žinių apie sveiką mitybą,“ – teigiama ataskaitoje.

Ekspertai rekomendavo koreguoti valgiaraščius, įtraukti naujų, įdomesnių sveikatai palankių patiekalų, pasiūlyti įvairesnių daržovių patiekalų ir garnyrų, aktyviau raginti vaikus valgyti daržoves, nuolat turėti vaisių, kas dieną vaikams pasiūlyti pieno, varškės, pasukų, nesaldžių jogurtų, analizuoti vaikų nuomones apie maitinimą.

Lopšelis-darželis „Boružėlė“ įvertintas 7 balais iš 10-ies

Lopšelis-darželis „Boružėlė“ maistą gaminasi pats, žaliavas tiekia UAB „Pontem“. Šią ugdymo įstaigą lanko 193 vaikai.

Ataskaitoje teigiama, kad tikrinimo metu nustatyta gera maisto ruošimo higienos būklė, tačiau dalis įrangos nusidėvėjusi. Maisto temperatūra ir porcijų dydžiai atitiko normą. Maistas patiekiamas higieniškai. Kaip garnyras vaikams patiekiama įvairių daržovių. Pieno produktų būna kas dieną. Įstaiga dalyvauja ES finansuojamose pieno ir daržovių tiekimo vaikams programose. „Žuvies diena“ – penktadienis.

Apsilankymo dieną vaikams buvo pasiūlyta pietums miežinių kruopų sriuba, žuvies maltinukai, burokėlių, su žirniais ir agurkais mišrainė, sultys.

Deja, arbata vaikams siūloma su „privalomu“ cukrumi. Kartą per savaitę siūlomi saldūs sūreliai su glaistu. Kartą per dvi savaites duodama dešrelių. Ekspertai atkreipė dėmesį, kad vaikams duodamos per šaltos sultys (14 laipsnių). Tik kai kuriose grupėse buvo sveiką mitybą propaguojančių plakatų.

Vaikams atsigerti duodama vandens iš ąsotėlių, prie kurių beveik visose grupėse buvo padėta po vieną puodelį, nors Administracijos atstovai teigė, kad tie puodeliai keičiami po kiekvieno vandens gėrimo.

Ekspertai rekomendavo negirdyti vaikų vandeniu iš tų pačių stiklinaičių, nedėti į vandenį citrinos, neduoti per šaltų gėrimų, arbatą patiekti be cukraus, menkavertes kruopų sriubas keisti vertingesnėmis, pvz., daržovių, visas grupes aprūpinti sveiką mitybą propaguojančiais plakatais, renovuoti virtuvės patalpas ir atnaujinti įrangą.

Ekspertai liko patenkinti Širvintų pradine mokykla ir „Atžalyno“ progimnazija

Tikrindami pradinę mokyklą ir „Atžalyno“ progimnaziją, ekspertai atkreipė dėmesį, kad Širvintų pradinė mokykla dalyvauja „Vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje“, o Širvintų „Atžalyno“ progimnazija – ,,Darni mokykla“, Sveikatą stiprinančioje programoje, Šviečiamosios gyvulininkystės programoje, vykdo savo progimnazijos Ekologinės daržininkystės projektą: augina daržoves, prieskoninius augalus, gamina su jais patiekalus, kviečiasi ūkininkus bei visos bendruomenės narius.

Abejose ugdymo įstaigose nustatyta gera maisto ruošimo higiena, estetiškai patiekiamas maistas, skelbimų lentose skelbiama visa reglamentuota informacija, valgyklų patalpos erdvios, prižiūrima tvarka.

„Vaikai gali nusipirkti įvairių vaisių už nedidelę kainą. Maistas patiektas estetiškai. Maistą prie stalų vaikai nešasi ant padėkliukų. Tarp valgymų ir valgymo metu vaikai gali higieniškai atsigerti kambario temperatūros vandens. Vaikai sakė, kad maistas skanus,“ – rašoma Širvintų pradinės mokyklos vaikų maitinimo vertinime.

„Tikrinimo metu (…) vaikai sakė, kad maistas skanus, kad visada valgo mokyklos valgykloje, išdalintose apklausos anketose taip pat nurodė, kad maitinimu yra patenkinti,“ – teigiama Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos vaikų maitinimo vertinime.

Ekspertai „Atžalyno“ progimnazijai rekomendavo vietoje daržovių salotų pabandyti tiekti pjaustytas daržoves, gal toks daržovių patiekimas paskatins jų vartojimą, o Širvintų pradinei mokyklai – ant stalų pastatytą geriamą vandenį, švarias stiklines bei duoną laikyti uždengtą; daugiau dėmesio skirti sveikatai palankaus maisto propagavimui.

Straipsnis parengtas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ekspertų komandos ataskaitą