PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 30 d. 09:45

Mažeikių rajono savivaldybės darbuotojams skirtos griežtesnės bausmės dėl kyšininkavimo vykdant viešuosius pirkimus

Mažeikiai

Mažeikių r. savivaldybė / Etaplius nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA


316157

Lietuvos apeliacinis teismas skyrė griežtesnes bausmes dviem Mažeikių rajono savivaldybės atstovams, neskaidriai organizavusiems viešuosius pirkimus.

Šioje byloje kaltais dėl kyšininkavimo pripažintas buvęs Mažeikių rajono tarybos narys ir savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius ir šios savivaldybės administracijos dviejų skyrių vedėjai Sandra Ramanauskienė ir Alfonsas Žiulpa. Taip pat apeliacinės instancijos teismas pripažino kaltais juos papirkusį D. B. ir viešajame pirkime dalyvavusią jo atstovaujamą bendrovę.

Šioje byloje iš viso skirta 147 tūkst. eurų baudų, rašoma Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pranešime spaudai.

Bylos duomenimis, minėti trys Mažeikių rajono savivaldybės tarnautojai iš dviejų bendrovių atstovų paėmė kyšius už tai, kad joms būtų sudarytos išskirtinės sąlygos laimint savivaldybės organizuojamus viešuosius pirkimus.

2023 metų sausį šią bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas kaltais dėl dalies kyšininkavimo epizodų pripažino B. Kryžių ir abu savivaldybės skyrių vedėjus, tačiau išteisino dėl keturių kyšininkavimo epizodų ir jų papirkimu kaltintas dvi bendroves ir jų atstovus. Šį nuosprendį apskundė ir nuteistieji, ir valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras.

Visgi rugpjūčio 28 dienos Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžiu du savivaldybės skyrių vadovai buvo nuteisti dėl dviejų kyšininkavimo epizodų, dėl kurių pirmosios instancijos teismas buvo juos išteisinęs. Kiekvienam jų skirtos subendrintos 27,5 tūkst. eurų baudos. Jiems taip pat skirta baudžiamojo poveikio priemonė – teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas 3 metams.

Byloje dėl Mažeikių rajono savivaldybės administracijos atstovų papirkimo Lietuvos apeliacinis teismas taip pat pripažino kaltais uždarąją akcinę bendrovę ir jos atstovą. Bendrovei skirta 50 tūkst. eurų, o D. B. – 22 tūkst. eurų bauda. Pirmosios instancijos teismas buvo juos išteisinęs.

Šioje byloje pirmosios instancijos teismas buvo pripažinęs kaltu ir Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narį, buvusį savivaldybės administracijos direktorių B. Kryžių. Apeliacinis teismas, atmetęs šio asmens apeliacinį skundą, paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo jis buvo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir jam skirta 20 tūkst. eurų bauda.

Nuosprendis įsiteisėjo nuo paskelbimo dienos, per 3 mėnesius jis gali būti skundžiamas kasacine tvarka.