PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 13 d. 09:33

Maskvos patriarchato stačiatikiai keistu vadina sprendimą jų nepakviesti į inauguraciją

Lietuva

BNS Fotobanko nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


309269

Maskvos patriarchatui pavaldi Lietuvos stačiatikių arkivyskupija keistu vadina sprendimą nepakviesti jų religinės bendruomenės atstovų į prezidento Gitano Nausėdos inauguraciją.

Joje penktadienį dalyvavo visų kitų tradicinių ir valstybės pripažintų religinių bendruomenių atstovai, įskaitant šiemet vasarį pripažintos Konstantinopolio patriarchatui pavaldžių stačiatikių Lietuvoje vadovus.

„Žinoma, mums labai keista, kad į prezidento inauguracijos ceremoniją nebuvo pakviestas mūsų Lietuvos stačiatikių bažnyčios vadovas, nors esame antra pagal dydį religinė bendruomenė, kurios absoliuti dauguma yra Lietuvos piliečiai – tai yra ne vienas tūkstantis žmonių, iš kurių daugelis balsavo už dabartinį prezidentą“, – nurodoma šeštadienį išplatintame pranešime.

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen sekretoriato vadovas Lukas Kornelijus Vaičiakas BNS nurodė, kad toks sprendimas priimtas dėl religinės bendruomenės vadovų požiūrio požiūrio į Rusijos invaziją Ukrainoje. Tuo metu Prezidentūra tokio sprendimo motyvų nekomentavo, tačiau patvirtino, kad Maskvos patriarchatui pavaldžių dvasininkų į inauguracijos renginius buvo nutarta nekviesti.

Lietuvos stačiatikių arkivyskupija teigia, kad Seimo vadovės atstovo išsakyti komentarai „buvo visai neobjektyvūs“.

„(...) visiems yra gerai žinoma ir mes ne kartą viešai esame pareiškę, kad kategoriškai pasisakome prieš karą Ukrainoje – jį smerkiame ir meldžiamės už jo pabaigą. Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus asmeniškai tai yra sakęs daugybę kartų. Mūsų religinė organizacija yra pasmerkusi karą visais lygmenimis – bažnyčios vadovybės, dvasininkų, pasauliečių ir Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios visuotiniame susirinkime, tačiau kažkodėl į tai nuolat nėra atsižvelgiama“, – nurodoma pranešime.

Stačiatikiai Lietuvoje yra laikomi viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių. Lietuvos stačiatikių bažnyčia turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.