PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 29 d. 12:32

Manoma, kad siūlymas įpareigoti profsąjungas teikti metines finansines ataskaitas prieštarauja Konstitucijai

Lietuva

Inga Ruginienė. ELTA / Žygimantas Gedvila

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


302763

Seimo Žmogaus teisių komiteto nuomone, siūlymas įpareigoti profesines sąjungas teikti metines finansines ataskaitas, neatitinka Konstitucijos ir Tarptautinės darbo organizacijos konvencijos nuostatų.

Trečiadienį už tokią išvadą Profesinių sąjungų įstatymo pataisoms balsavo 5 šio komiteto nariai. Jie pasiūlė projektą grąžinti iniciatoriams tobulinti.

„Atsižvelgiant į Vyriausybės, Trišalės tarybos ir kitų suinteresuotų organizacijų kritiškas pastabas, komiteto nuomone, įstatymo projektas neatitinka Konstitucijos ir Konstitucinio Teismo (KT) oficialiosios doktrinos dėl profesinių sąjungų statuso ir veiklos pagrindinių principų, taip pat neatitinka Tarptautinės darbo organizacijos konvencijos „Dėl asociacijų laisvės ir teisės jungtis į organizacijas gynimo“ nuostatų”, – sakė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Prieš projektą pasisakęs Seimo narys liberalas Eugenijus Gentvilas mano, kad toks įstatymas kompromituotų Lietuvą tarptautinėje erdvėje.

„Matau bandymą silpninti šiuo projektu profsąjungas, kurios demokratinėje visuomenėje yra svarbios ir būtinos”, – komiteto posėdyje sakė E. Gentvilas.

Įstatymo pataisas kritikavusi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė prašė komiteto narius balsuoti prieš ir tokiu būdu neperkelti šio projekto svarstymą į tarptautinį lygį. Tai, anot jos, galėtų padaryti žalą Lietuvos reputacijai.

„Profesinių sąjungų finansinių pajėgumų viešinimas gali turėti ypatingai neigiamą įtaką kolektyvinėms deryboms ir teisei streikuoti. Jeigu būtų priimtas toks projektas, būtų pažeista tarptautinė teisė ir Konstitucija”, – sakė komiteto posėdyje dalyvavusi I. Ruginienė.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė irgi tvirtino, kad įstatymo pataisos pažeidžia Konstitucijos profesinėms sąjungoms suteiktą teisę veikti laisvai, savarankiškai.

Ji apgailestavo, kad projektas nebuvo aptartas su profsąjungomis. Pasak K. Krupavičienės, profesinės sąjungos yra atviros diskusijoms.

Šių metų kovo 14 d. Seimo narys konservatorius Vilius Semeška parlamentui pateikė Profesinių sąjungų įstatymo pataisas, siūlančias įpareigoti profesines sąjungas teikti metinių finansinių ataskaitų rinkinį ir veiklos ataskaitą. Pasak jo, šia iniciatyva siekiama viešumo ir skaidrumo.

Įstatymo pataisos numato, kad finansinės būklės ataskaitoje turėtų būti rodomas visas profesinės sąjungos turtas, nuosavas kapitalas, finansavimo sumos ir įsipareigojimai. Veiklos rezultatų ataskaitoje – visos profesinėje sąjungoje ataskaitinio laikotarpio pajamos, sąnaudos ir veiklos rezultatai – pelnas arba nuostoliai.

Profesines sąjungas siūloma įpareigoti pateikti informaciją apie gautą finansinę ir nefinansinę paramą ir jos panaudojimą. Taip pat turėtų būti atskirai nurodytas kiekvienas paramą suteikęs juridinis asmuo ir jo suteikta parama. Beje, siūloma numatyti ir išimtį. Paramą suteikęs juridinis asmuo galėtų būti nenurodytas, jei paramos vertė neviršija 2 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių ir sudaro ne daugiau kaip 10 procentų profesinės sąjungos per ataskaitinius finansinius metus visos gautos paramos arba visų gautų finansavimo sumų.

Įstatymo pataisomis siūloma įpareigoti profesines sąjungas nurodyti sudarytų paskolų sutarčių datas, paskolų sumas ir jų davėjus. Taip pat siūloma, kad veiklos ataskaitoje būtų nurodytas profesinės sąjungos narių skaičius.

Profesinių sąjungų įstatymo pataisos sulaukė Seimo pritarimo pateikimo stadijoje. Jas palaikė 42 Seimo nariai, prieš balsavo 12, susilaikė 23.
Po svarstymo komitetuose plenarinėje salėje įstatymo pataisos vėl turėtų atsirasti birželio mėnesį.