PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 7 d. 15:27

M. Yunusas Bangladešo gyventojams: būkite ramūs ir pasiruoškite kurti šalį

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


313119

Nobelio premijos laureatas Muhammadas Yunusas, kuris po premjerės pabėgimo iš Bangladešo vadovaus laikinajai šalies vyriausybei, trečiadienį paragino žmones laikytis ramybės ir pasinaudoti galimybe kurti geresnę valstybę.

„Karštai raginu visus išlikti ramius. Prašau susilaikyti nuo bet kokio smurto, – sakoma jo pareiškime. – Būkite ramūs ir pasiruoškite kurti šalį. Jei pasuksime smurto keliu, viskas bus sugriauta.“

Ankstų trečiadienio rytą prezidentūra paskelbė, kad M. Yunusas paskirtas vadovauti Bangladešo laikinajai vyriausybei, masinėms demonstracijoms privertus ilgametę premjerę Sheikh Hasiną bėgti iš šalies.

84-erių M. Yunusas, kuris šiuo metu yra Europoje ir ketvirtadienio popietę turėtų grįžti į Bangladešo sostinę Daką, sakė naujienų agentūrai AFP, kad yra pasirengęs vadovauti laikinajai vyriausybei.

„Jei Bangladeše reikia imtis veiksmų dėl mano šalies ir mano žmonių drąsos, aš jų imsiuosi“, – sakoma ankstesniame jo pareiškime.

Akademikas veteranas leidinyje „The Economist“ rašė, kad norėtų „užtikrinti, jog per kelis mėnesius būtų surengti laisvi ir sąžiningi rinkimai“, ir paragino naują lyderių kartą žengti į priekį.

„Visų pirma mums reikia jaunų žmonių, kurie nebūtų apsėsti sąskaitų suvedinėjimo, kaip tai darė per didelis skaičius ankstesnių mūsų vyriausybių“, – rašė M. Yunusas.

76-erių premjerė Sh. Hasina valdžioje buvo nuo 2009 metų, tačiau sausį buvo apkaltinta rinkimų klastojimu. Liepą kilę universitetų studentų mitingai prieš valstybės tarnautojų įdarbinimo kvotas netrukus peraugo į kruvinus neramumus ir reikalavimus, kad premjerė atsistatydintų.

Pirmadienį ji paliko postą, o protestuotojai šturmavo jos rezidenciją Dakoje.