PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2023 m. Sausio 24 d. 08:43

LVK nepritaria naminės degtinės gamybos ir vartojimo įteisinimui: siūlymas atrodo mažų mažiausia keistai

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: ELTA


257264

Lietuvos verslo konfederacija (LVK) nepritaria svarstomoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kurios įteisintų naminės degtinės gamybą ir vartojimą. Anot LVK, tai prieštarauja ilgamečiams alkoholio politikos tikslams mažinti alkoholio prieinamumą ir gyventojų vartojimą šalyje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pagal parengtą Vyriausybės išvados projektą, ūkininkams, kurių ūkiai įregistruoti LR ūkininkų ūkių registre ir užsiimantiems kaimo turizmo veikla bei tiems, kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, siūloma suteikti teisę gaminti, laikyti ir parduoti alkoholinius gėrimus savo ūkyje arba jam priklausančiose patalpose, kurių etilo alkoholio koncentracija neviršija 65 proc.

Per metus ūkininkams būtų leidžiama pagaminti ne daugiau nei 1 tūkst. litrų alkoholinių gėrimų. Žemės ūkio ministerijos skaičiavimu, tokių ūkių Lietuvoje, kurie turėtų teisę užsiimti namine alkoholinių gėrimų gamyba, būtų apie 70, taigi kaimiškose Lietuvos vietovėse galimai atsirastų 70 naujų stipriųjų alkoholinių gėrimų gamybos bei prekybos vietų, kurie per metus papildomai pagamintų 70 tūkst. litrų alkoholinių gėrimų.

„Siūlymas legalizuoti naminę degtinę ilgamečiame alkoholio politikos, kurioje lig šiol vyravo draudimai, kontekste, atrodo mažų mažiausia keistai“, – sakė LVK generalinė direktorė Ineta Rizgelė. „Suprantame siūlymo teikėjų norą puoselėti tradicijas, tačiau bet kokie sprendimai alkoholio srityje turi būti gerai išdiskutuoti, įvertinant galimas pasekmes tiek visuomenės sveikatai, tiek pačiai rinka.“

LVK neramina siūlymas ūkininkams be papildomų procedūrų ir atitikties reikalavimų išpildymo suteikti mažmeninės prekybos licenciją alkoholiniams produktams. Verslo bendruomenės manymu, tokių lengvatinių sąlygų sudarymas ūkininkams iškreiptų konkurencijos sąlygas kitų alkoholio gamintojų ir prekiautojų atžvilgiu.

Taip pat keliamas klausimas, kaip bus užtikrinama pagaminto ir parduoto kiekio kontrolė bei alkoholio kontrolės įstatyme numatytų reikalavimų, pavyzdžiui, dėl prekybos laiko įgyvendinimas.

„Nenumačius konkrečių kontrolės mechanizmų vietoje šešėlio mažėjimo, galime susidurti su nekontroliuojama prekyba naminuke iš po stalo“, – sakė I. Rizgelė.