PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 19 d. 13:27

Socialdemokratai apie teismo sprendimą dėl M. Sinkevičiaus: tikėjomės daugiau teisingumo ir proporcingumo – bausmė itin griežta

Lietuva

LSDP. Alfa.lt nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


319458

Lietuvos apeliaciniam teismui palikus galioti žemesnės instancijos sprendimą ir pripažinus Jonavos merą bei socialdemokratų kandidatą į Seimą Mindaugą Sinkevičių kaltu, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) tikina gerbianti tokį sprendimą. Tačiau socialdemokratai pažymi – M. Sinkevičiui skirta bausmė yra itin griežta.

„Gerbiame teismo sprendimą, o teismų sprendimus reikia vykdyti. Taip, mes tikėjomės daugiau teisingumo ir daugiau proporcingumo – bausmė yra itin griežta. Pritaikyta pati griežčiausia priemonė – baudžiamoji atsakomybė“, – komentare raštu Eltai teigė LSDP komunikacijos skyriaus vadovas Justinas Argustas.

„Mindaugas elgėsi garbingai nuo proceso pradžios. Pareiškus įtarimus, kaip numato partijos Statutas, jis pernai lapkričio mėnesio pabaigoje, sustabdė narystę partijoje. Atsakė į keliamus klausimus, grąžino į valstybės biudžetą pinigus dėl kurių yra keliamos abejonės, gerbė pirmos instancijos teismo sprendimą ir skundė aukštesnei instancijai“, – nurodo socialdemokratų atstovas.

J. Argustas pažymi, jog Apeliacinio teismo sprendimas nėra galutinis.

„Mindaugas, įvertinęs nutarties pagrįstumą, turi teisę šį sprendimą skųsti kasacine tvarka – Lietuvos aukščiausiajam teismui“, – nurodo LSDP.

ELTA bandė susisiekti tiek su pačiu M. Sinkevičiumi, tiek su LSDP pirmininke Vilija Blinkevičiūte. Gavę jų komentarus, publikaciją papildysime.

Primename, kad Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti bausmę už piktnaudžiavimą, dokumentų suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu, taip pat turto pasisavinimą nuteistam Jonavos merui M. Sinkevičiui.

Gegužės 27 dieną Kauno apygardos teismas Jonavos merui skyrė 12,5 tūkst. eurų baudą, trejiems metams atėmė galimybę dirbti valstybės tarnyboje. Meras savo kaltės nepripažino.

Apeliacinio teismo sprendimas įsiteisėjo iškart, tačiau šalys per tris mėnesius galės kreiptis su skundais į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

Kaip skelbta anksčiau, galimu būsimu premjeru anksčiau įvardytas M. Sinkevičius Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narių buvo išreitinguotas pirmuoju numeriu kandidatų sąraše. Tačiau politikas sulaukė nepalankaus teismo sprendimo ir buvo pripažintas kaltu, jis atsidūrė sąrašo paskutinėje – 141 – vietoje.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų pagrindu M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019–2023 m. Jonavos rajono savivaldybės administracijai galimai padarytos 1 tūkst. 487 eurų turtinės žalos.

Jonavos meras M. Sinkevičius, pernai kilus įtarimams dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo, paskelbė stabdantis narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Lietuvos savivaldybių asociacija yra laikinai sustabdžiusi M. Sinkevičiaus vadovo šioje asociacijoje pareigas.