PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Birželio 22 d. 09:19

Liežuvis: virkite daugiau, nes tiks ne tik drebučiuose ar su krienais

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


368975

Švelnaus skonio, minkštutėliai ir nepaprastai skanūs – taip apie liežuvius atsiliepia mėsos žinovai ir tiesiog gerbėjai. Kadaise jie puikavosi ant didikų stalų, tačiau dabar liežuviai yra ne prabangos dalykas.

Klasika kitaip – virtas liežuvis drebučių bokštuose

Reikės: 4 kiaulienos liežuvių (virtų ir nuluptų), 2 virtų morkų, 1 skardinės konservuotų žirnelių, 3 pomidorų, 1 puodelio pomidorų sulčių, 2 šaukštų sojų padažo, 20 g želatinos, druskos, pipirų, česnako granulių.

Gaminame:

1. Liežuvius supjaustykite griežinėliais. Žirnelius sudėkite į sietelį, nuplaukite vandeniu ir nusausinkite. Išvirusias morkas supjaustykite kubeliais.

2. 3/4 želatinos supilkite į 1 puodelį karšto sultinio ir ištirpinkite. Sumaišykite su šaltu sultiniu, pagardinkite druska, pipirais ir 4 šaukštais sojų padažo. Dalį sultinio dar pasilikite.

3. Sumaišykite morkas su žirneliais. Sudėkite juos ir liežuvio griežinėlius į stiklines ant dugno, užpilkite sultiniu su želatina (ne iki viršaus), atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

4. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu ir nulupkite. Perpjaukite per pusę ir supjaustykite kubeliais. Į pomidorus supilkite pomidorų sultis ir sumaišykite.

5. Likusią želatiną ištirpinkite 1/2 puodelio karšto sultinio, įpilkite sojų padažo, pagardinkite granuliuotu česnaku, druska ir pipirais, sumaišykite su šaltu sultiniu. Išimkite liežuvius iš šaldytuvo ir pomidorų mišinį užpilkite ant drebučių. Padėkite į šaldytuvą, kol visiškai sustings.

Greitai pagaminamos salotos su liežuviu

Reikės: 500 g kiaulės liežuvių (virtų ir nuluptų), 1 indelio konservuotų kukurūzų, 5 kiaušinių, 5 marinuotų agurkų, majonezo, druskos, pipirų, šviežių krapų.

Gaminame:

1. Liežuvius supjaustykite kubeliais. Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Kukurūzus nusausinkite, agurkus supjaustykite kubeliais.

2. Sumaišykite ingredientus, įdėkite majonezo, druskos ir pipirų, smulkintų šviežių krapų.

3. Jeigu norite, į salotas galite įdėti ir pjaustytų virtų bulvių, konservuotų žirnelių.

Prie grilio: salotos su keptu liežuviu ir žolelių padažu

Reikės: 800 g kiaulės liežuvių (virtų ir nuluptų), 300 g mėgstamų salotų, 40 g graikinių riešutų, 4 agurkų, kietojo sūrio dribsnių, šviežiai maltų pipirų. Padažui: 60 ml aliejaus, 2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio medaus, 40 g šviežių bazilikų, 30 g šviežių petražolių, 30 ml raudonojo vyno acto, 2 šaukštelių kaparėlių, šiek tiek kaparėlių marinato.

Gaminame:

1. Riešutus stambiai sukapokite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.

2. Visus padažo ingredientus sudėkite į maišytuvo dubenį ir sutrinkite iki vientisos masės.

3. Salotas ir pjaustytus agurkus sudėkite į dubenį ir užpilkite pusę padažo, išmaišykite.

4. Liežuvius supjaustykite maždaug 1,5 cm storio griežinėliais. Grilio keptuvę arba grilį patepkite plonu aliejaus sluoksniu ir gerai įkaitinkite. Dėkite liežuvį ir kepkite iš abiejų pusių ant didelės ugnies, kol gražiai paruduos.

5. Į lėkštę sudėkite salotas su agurkais, apibarstykite puse riešutų ir užberkite sūrio.

6. Ant salotų uždėkite kepto liežuvio gabalėlius ir užpilkite likusiu padažu. Apibarstykite likusiais riešutais, pagardinkite salotas šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir, jei reikia, druska.

Gurmaniškas skanėstas: kepti liežuviai su mėlynuoju sūriu ir figomis

Reikės: 800 g kiaulienos liežuvių (virtų ir nuluptų), druskos, šviežiai maltų pipirų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 8 šviežių figų, 100 g mėlyno pelėsinio sūrio.

Gaminame:

1. Liežuvius supjaustykite storomis riekelėmis ir gausiai pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais. Peiliu pašalinkite figų kotelį, pagrindą ir perpjaukite į keturias dalis.

2. Įkaitinkite orkaitę, groteles pastatykite į vidurį.

3. Keptuvėje ant didelės ugnies įkaitinkite aliejų ir apkepkite liežuvio riekeles iš abiejų pusių.

4. Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, sudėkite liežuvius, ant kiekvieno uždėkite po gabalėlį figos ir apdėkite sūriu.

5. Trumpai pakepkite orkaitėje, kol figos ir sūris sušils. Patiekite karštus.