PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugsėjo 17 d. 09:28

Lietuvos kosmoso startuolis „Astrolight“ pateko į antrąjį NATO gynybos inovacijų akceleratoriaus DIANA etapą

Lietuva

NATO vėliava / Dainius Labutis/ELTA

ELTAŠaltinis: ELTA


318915

Lietuvos kosmoso startuolis „Astrolight“ pateko į antrąjį NATO gynybos inovacijų akceleratoriaus DIANA etapą – įmonė, atrinkta tarp 10 geriausių NATO šalių inovatorių, sulauks iki 300 tūkst. eurų siekiančių investicijų.

„Sveikinu „Astrolight“, sulaukusį tarptautinio įvertinimo. Mūsų startuolio pripažinimas NATO DIANA programoje yra visos Lietuvos sėkmė. Šalis turi didelį inovacinį potencialą, kuria pažangias technologijas, kurios efektyviai pritaikomos gynybos ir saugumo srityje, pavyzdžiui, „Astrolight“ sukurta saugaus lazerinio ryšio technologija“, – pranešime cituojama ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Anot Lauryno Mačiulio, vieno iš bendrovės įkūrėjų ir vadovo, šis įvertinimas stiprina lazerinių ir kosmoso technologijų sektorių plėtrą ir pažangą Lietuvoje. Akcentuojama, kad antrajame NATO DIANA etape startuolis gaus papildomą – iki 300 tūkst. eurų – finansavimą, specializuotas mokymų programas, prieigą prie investuotojų tinklų ir galimybę pritaikyti savo sukurtus produktus gynyboje.

„Nors ilgalaikė „Astrolight“ vizija – atverti naujas ryšio galimybes kosmose pasitelkiant lazerius, šiuo metu vienas iš mūsų prioritetų yra pritaikyti mūsų technologijas ten, kur jos gali būti naudingiausios NATO partneriams“, – teigė L. Mačiulis.

Kaip praneša ministerija, tarptautiniu mastu įvertintas „Astrolight“ sprendimas – lazerinio ryšio technologija – sudaro galimybes duomenis perduoti saugiau ir 10 kartų greičiau negu radijo dažnio pagrindu veikiančiomis ryšio priemonėmis.

Tikimasi, kad lietuvių startuolio sukurta technologija ilgainiui pakeis radijo dažnio pagrindu veikiančias ryšio priemones srityse, kur būtinas itin didelės spartos ir radijo trikdžiams atsparus ryšys.

Pranešama, kad dešimt geriausių inovatorių buvo atrinkti iš 44 įmonių, kurios dar 2023 m. pateko į pirmąją DIANA akceleratoriaus programos grupę. Inovatoriai turėjo parodyti pažangą komercinėje ir gynybos rinkose, techninį sprendimų novatoriškumą ir pasirengimą panaudoti investicijas. NATO sąjungininkų įkurtas akceleratorius DIANA siekia spręsti sudėtingus saugumo uždavinius pasitelkus naujas dvejopo naudojimo technologijas.