Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Reporteris LinaŠaltinis: Etaplius.lt
Gyvūnų teises Lietuvoje ginanti organizacija „Tušti narvai“ paskelbė, jog Lietuvos parduotuvėse ir restoranuose pardavinėjamoms riebiosioms ančių ir žąsų kepenėlėms (pranc. foie gras) pagaminti naudojami itin žiaurūs metodai. Nors dalyje Europos valstybių tokios fermos jau uždraustos, parduotuvių lentynose vis dar galima rasti šių karališkuoju delikatesu laikomų prekių.
Riebiosios kepenys – tai brangios žąsų ar ančių kepenėlės, kuriomis prieš 4500 metų pradėjo mėgautis Romos imperatoriai ir senovės egiptiečiai. Laikui bėgant šis patiekalas Prancūzijoje įgavo gilias tradicijas ir tapo mėgstamas pasiturinčių žmonių. Gyvūnų teisių aktyvistams pradėjus vis garsiau kalbėti apie žiaurius kepenėlių gamybos būdus, prancūzai suskubo foie gras įtraukti į kultūrinį paveldą.
„Tušti narvai“ atstovė Akvilė Jurevičiūtė portalui Alfa.lt papasakojo, kokią agoniją patiria kankinami paukščiai.
Pašnekovė tvirtino, jog norint išgauti foie gras produktą, antys ir žąsys yra prievarta peršeriamos. Pro gyvūno stemplę grūdama guminė žarna arba metalinis vamzdis, suteptas mašinine alyva. Stipria srove tiesiai į paukščio skrandį tiekiamas didelis kiekis maisto, gerokai viršijantis natūraliu būdu suvartojamą maisto kiekį.
Toks procesas vykdomas tris kartus per dieną, kad paukštis priaugtų svorio, o jo kepenys padidėtų net dešimt kartų. Po maitinimo paukščiai vemia, jiems gali prasidėti traukuliai arba plyšti skrandis. Padidėjusios ančių ar žąsų kepenys prispaudžia kitus organus, joms būna sunku ne tik vaikščioti, bet ir kvėpuoti. Daugelis paukščių miršta dar prieš skerdimą.
„Tik laiko klausimas, kada tokios atgyvenusios bei barbariškos praktikos, visiškai netinkančios XXI a., bus uždraustos visoje Europos Sąjungoje, tačiau iki to laiko tenka kliautis verslų ir vartotojų sąmoningumu“, – Alfa.lt teigė A. Jurevičiūtė.
JAV, Kalifornijos valstijoje, 2004 m. buvo uždrausta riebiųjų kepenėlių foie grasprekyba, tačiau gyvūnus žiauriais metodais išnaudojantys ūkininkai netrukus perėjo į juodąją rinką. Foie gras fermos jau uždraustos Čekijoje, Danijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Liuksemburge bei kitose ES šalyse. Prekyba foie gras uždrausta Indijoje, Australijoje, Turkijoje, Izraelyje, Argentinoje ir keliose ES šalyse.
Vos viena riebiosiomis kepenėlėmis Lietuvoje prekiaujanti įmonė sutiko pakomentuoti, ar planuojama ir toliau prekiauti šiais produktais. Parduotuvės „Vyno Guru“ atstovai pranešė, jog informacijos apie ančių ir žąsų kankinimus kol kas nežinojo, tačiau tikrins informaciją ir priims atitinkamus sprendimus.
Prieš savaitę „Tušti narvai“ sukūrė peticiją, kuria nori paskatinti Lietuvos restoranus bei parduotuves, remiančias foie gras fermas, nustoti prekiauti šiuo produktu. Peticiją jau pasirašė daugiau nei 1100 žmonių. Tokios pačios peticijos paskelbtos kartu su Ukrainos, Estijos, Suomijos, Lenkijos bei kitų šalių organizacijų aktyvistais.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji patarėja Jurgita Savickaitė patvirtino, jog Lietuvoje nėra paukščių fermų, auginančių paukščius tokiu tikslu. Ji teigė, jog Europos Komisija yra išsakiusi nuomonę, kad toks paukščių laikymo būdas neatitinka bendrų visoje ES galiojančių gyvūnų gerovės reikalavimų, tačiau ES, kurioje galioja bendrosios rinkos taisyklės, šių produktų tiekimas rinkai nėra uždraustas.
14348970-1250132908350986-623096437-n.jpg