PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 14 d. 14:52

Lietuviai ir latviai ruošiasi bendram koncertui Rokiškyje

Rokiškis

Rokiškio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybė


304819

Birželio 13 d. Rokiškyje lankėsi kultūros specialistai ir saviveiklininkai iš Jekabpilio (Latvija). Svečiai atvyko į bendrą repeticiją kartu su rokiškėnais. Atlikėjai ruošiasi rugsėjo mėnesį Rokiškyje pristatyti gražiausius jubiliejinių dainų ir šokių švenčių numerius. Renginį ves ir žiūrovus kartu dainuoti kvies solistas Liudas Mikalauskas. Į repertuarą įtraukti 7 šokiai ir 11 dainų. tarp kurių – lietuvių itin mylima „Mūsų dienos kaip šventė“ ir poeto Justino Marcinkevičiaus eilių žodžiais kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus parašyta „Dėl tos dainos“.

Kartu su 250 mūsų rajono dalyvių, koncerte pasirodys 105 saviveiklininkai iš Latvijos ir 140 dalyvių iš Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio, Pasvalio, Zarasų ir Kupiškio. Nors projekte tai nebuvo planuota, Rokiškio saviveiklininkai su dideliu entuziazmu ėmė mokytis latviškų kūrinių. Atsidėkodama už puikias emocijas dovanojusią repeticiją, choro vadovė Sandra Bondarė pažadėjo, kad latviai taip pat išmoks lietuvišką repertuarą.

Specialiai šiam projektui sukurtas logotipas apjungia Latvijos ir Lietuvos nacionalinių dainų švenčių simboliką. Leidimą derinti skirtingus stiliaus sprendimus davė Lietuvos ir Latvijos nacionaliniai kultūros centrai. Logotipo autorė – grafikos dizainerė Rita Dudėnė, Rokiškiui pažįstama kaip autobusų ir stotelių dizaino rengėja. Ji taip pat kurs projekto atributiką ir scenografiją.

Rokiškio rajono savivaldybės ir Jekabpilio apskrities administracijos kartu su kultūros įstaigomis įgyvendina tarptautinį projektą „Latvijos ir Lietuvos dainų ir šokių švenčių aidai apibus sienos“. Projektui 27905 eurų skyrė Europos Sąjungos Piliečių, lygybės, teisių ir vertybių (angl. Citizens, equality, rights and values – CERV) programa, Miestų partnerystės (angl. Town Twinning) paprogramė.

Lygybės, teisių ir lyčių lygybės projektuose siekiama propaguoti teises, nediskriminavimą ir lygybę. Projekte ne tik dainuojama ar šokama. Meno mėgėjų kolektyvų vadovai dalijasi profesine patirtimi, aptaria bendruomenių įsitraukimą, vaikų ir jaunimo kolektyvų trūkumą, meno mėgėjų kolektyvų įvaizdį visuomenėje.


Foto galerija: