PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Mokslas2024 m. Rugsėjo 9 d. 12:27

Lietuva bendradarbiaus su Masačusetso technologijos institutu

Lietuva

Masačusetso technologijos institutas. Unsplash.com nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


317528

Lietuvos mokslo ir verslo atstovai pirmadienį pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo su Masačusetso technologijos institutu (MIT).

Užmezgus partnerystę tarp Lietuvos ir MIT, tikimasi šalyje įgyvendinti MISTI programą, kuri, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIM) teigimu, ne tik sustiprintų Lietuvos, kaip vieno iš inovacijų ir technologijų centrų, įvaizdį ir žinomumą bei paskatintų šalies mokslo ir verslo atstovų bendradarbiavimą su MIT.

„Stipriname partnerystę inovacijų srityje su JAV, o MIT yra pasaulinis lyderis, kurio metinis mokslinių tyrimų ir plėtros biudžetas daugiau nei du kartus viršija Lietuvos metinį šios srities biudžetą. Institutas atlieka mokslinius tyrimus ir plėtoja technologijas tokiose pažangiose srityse, kaip dirbtinis intelektas, kvantinės technologijos ir daugelyje kitų. Su institutu siejami daugiau nei 100 Nobelio premijos laureatų, kurie prisidėjo prie pasaulį keičiančių išradimų ir proveržio technologijų. Tad ši partnerystė atvers daug naujų galimybių“, – pranešime teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo pirmadienį pasirašė ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis, LMT ir susitarime dalyvaujančios šalies įmonės ir organizacijos, tarp kurių – Vilniaus dailės akademija, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos energetikos institutas, „Lietuvos geležinkeliai“, Kauno mokslo ir technologijų parkas, asociacija „INFOBALT“. Savo ruožtu sutartį planuojama pasirašyti lapkritį.

Susitarimas numato, kad Lietuva prisijungs prie MIT tarptautinių mokslo ir technologijų iniciatyvų (MISTI) programos. Įžvelgiama galimybių, kad Lietuva kartu su MIT galėtų steigti įvairias MISTI paprogrames, atsižvelgdama į šalies prioritetines kryptis ir stiprybes, tokias kaip biotechnologijų, lazerinių technologijų, informacinių ir ryšių technologijų ir kt. Šiuo metu MISTI programa veikia daugiau negu 25 šalyse, tarp jų – Japonijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje.

MISTI programos įgyvendinimą Lietuvoje administruos LMT.