PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 9 d. 10:13

LGGRTC vadovas tikina, kad desovietizacijos komisija neturėjo teisės nutraukti veiklos: įgaliojimų neturi nei pirmininkas, nei nariai

Lietuva

Arūnas Bubnys / Karolis Kavolėlis / Alfa.lt

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


313402

Kilus nesutarimams tarp vadinamosios desovietizacijos komisijos ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC), pastarajai įstaigai vadovaujantis Arūnas Bubnys teigia, kad komisija neturėjo teisės sustabdyti savo veiklos. Jis neatmeta, kad už tokią desovietizacijos komisijos reakciją dėl centro inicijuotų tiesioginių transliacijų gali tekti atsakyti pagal įstatymuose numatytą tvarką.

Jis neatmeta, kad tęsiant šį sabotažą komisijos nariams teks atsakyti pagal įstatymuose numatytą tvarką. Pasak A. Bubnio, komisijai nepasitikėjimą sukėlusi centro iniciatyva transliuoti posėdžius tėra siekis užtikrinti skaidrumą.

„Tą daryti jokių įgaliojimų neturi nei pirmininkas, nei komisijos nariai. Jie neturi jokios teisės stabdyti savo veiklą. Jeigu ir toliau bus sabotuojamas darbas, jie turės atsakyti pagal esamus įstatymus“, – penktadienį LRT radijui teigė A. Bubnys.

Kaip skelbta anksčiau, siekiant užtikrinti didesnį skaidrumą, LGGRTC dar trečiadienį darė pilotinę posėdžio transliaciją. Anot centro, posėdžių viešinimą numato pernai birželį priimtas Seimo nutarimas. Visgi, jam įpusėjus desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas nurodė nutraukti transliaciją. Analogiška situacija įvyko ir ketvirtadienį.

Dėl po šios iniciatyvos kilusio nepasitikėjimo LGGRTC interesais, komisija ketvirtadienį kreipėsi į Seimą. Komisija taip pat pareiškė stabdanti savo veiklą.

Visgi, A. Bubnys kartoja, kad transliacijos inicijuotos norint užtikrinti didesnį posėdžių skaidrumą, o ne dėl konkrečių nagrinėjamų klausimų.

„Gyvename demokratinėje valstybėje, kur viešumas yra svarbiausias kriterijus. Noras didinti viešumą ir skaidrumą skambiai vadinama provokacija. Juk Seimo posėdžiai irgi yra transliuojami tiesiogiai, kitų institucijų, svarbesnių už desovietizacijos komisiją“, – dėstė LGGRTC vadovas.

„Transliacija nėra susijusi su konkrečiu klausimu. Tai yra bandymas transliuoti tiesiogiai komisijos posėdžius, kad ir visuomenė, ir žurnalistai galėtų stebėti. Aš laikausi nuomonės, kad komisijos posėdžiai turėtų būti atviri, nepriklausomai nuo to, kokie klausimai bus svarstomi“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad desovietizacijos komisija į Seimą kreipėsi ketvirtadienį. Pareiškime inicijuotos transliacijos vadinamos „provokacija“ ir teigiama, kad kol nebus išsiaiškinti jos tikslai, komisija stabdo savo veiklą.

Kreipimasis adresuotas Seimui, jo valdybai, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, Žmogaus teisių komitetui ir Laisvės kovų ir valstybinės atminties komisijai.

Tuo metu LGGRTC argumentuoja, kad transliuoti vykstančius posėdžius įpareigoja įstatymas.