PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 26 d. 15:21

Lenkijos kariuomenė pranešė apie oro erdvės pažeidimą po Rusijos smūgių Ukrainoje (papildyta)

Pasaulis

Dronas / Freepik

BNSŠaltinis: BNS


315472

Lenkijos kariuomenė pirmadienį pareiškė, kad po naujausių Rusijos smūgių Ukrainoje NATO šalies oro erdvę pažeidė, įtariama, dronas.

„Tikriausiai susiduriame su objekto patekimu į Lenkijos teritoriją. Objektą patvirtino mažiausiai trys radiolokacinės stotys“, – žurnalistams sakė ginkluotųjų pajėgų operacijų vadas generolas Maciejus Kliszas (Macejus Klišas).

„Iš objekto charakteristikų aišku, kad tai nėra raketa, tai nėra hipergarsinė, balistinė ar valdomoji raketa“, – pridūrė jis.

Generolo teigimu, tai veikiausiai buvo dronas.

Kariuomenė nurodė, kad vykdo paieškas maždaug 30 km į Lenkijos teritorijos gilumą nuo sienos su Ukraina.

„Pilnai pasirengta neutralizuoti šį objektą“, – sakė kariuomenės operatyvinės vadovybės atstovas spaudai pulkininkas Jacekas Goryszewskis (Jacekas Goriševskis).

Anksčiau pirmadienį Lenkijos ginkluotųjų pajėgų operatyvinė vadovybė perspėjo gyventojus, kad pietrytinėje šalies dalyje aktyviai skraido lenkų ir kitų sąjungininkų naikintuvai.

„Nuo ankstyvo ryto iš (Rusijos) buvo intensyvus tolimojo nuotolio aviacijos aktyvumas, susijęs su smūgiais taikiniams, be kita ko, esantiems vakarinėje Ukrainos dalyje“, – sakoma pranešime.

Lenkijos kariuomenės operatyvinė vadovybė teigė, kad ankstesnį kartą toks didelis Rusijos atakų aktyvumas buvo užfiksuotas liepos 8 dieną, kai visoje Ukrainoje žuvo mažiausiai 42 žmonės ir daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

Ukrainoje per naujausią dronų ir raketų ataką žuvo mažiausiai penki žmonės, dar apie 10 buvo sužeisti. Pranešta apie smūgius Odesoje, Vinycioje, Zaporižioje, Kremenčuke, Dnipre, Chmelnyckyje, Kropyvnyckyje ir Kryvyj Rihe, taip pat Lvivo, Rivnės ir Ivano Frankivsko srityse.

Rusija Ukrainai smogė daugiau kaip 100 raketų ir apie 100 dronų.

Anksčiau pirmadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Europos valstybes padėti numušti rusų dronus ir raketas virš Ukrainos.

„Įvairiuose Ukrainos regionuose galėtume padaryti daug daugiau, kad apsaugotume gyvybes, jei mūsų Europos kaimynų aviacija dirbtų kartu su mūsų F-16 ir kartu su mūsų oro gynyba“, – teigė V. Zelenskis socialiniuose tinkluose paskelbtame pranešime.

Kovą Lenkija pranešė, kad Rusijos sparnuotoji raketa pažeidė jos oro erdvę, ir pareikalavo Maskvos pasiaiškinimo.

Panašus incidentas įvyko 2023 metų gruodžio 29 dieną, kai Rusijos raketa kelioms minutėms pateko į Lenkijos oro erdvę ir sugrįžo į Ukrainą.

2022-ųjų lapkritį du žmonės žuvo, kai ukrainiečių oro gynybos raketa nukrito į netoli sienos su Ukraina esantį Lenkijos Pševoduvo kaimą.