PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 14 d. 18:51

Lenkija patvirtino gavusi dėl „Nord Stream“ sabotažo įtariamo ukrainiečio arešto orderį

Pasaulis

„Nord Stream“ dujotiekis / Gazprom

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


314094

Lenkija trečiadienį patvirtino, kad iš Vokietijos buvo gavusi ukrainiečio, kuris yra įtariamas dėl „Nord Stream“ dujotiekio sabotažo 2022 metais, arešto orderį.

Lenkijos prokuratūra naujienų agentūrai AFP sakė, kad birželį gavo Volodymyro Z. arešto orderį „dėl Vokietijoje vykstančio proceso prieš jį“, tačiau įtariamasis išvyko į Ukrainą anksčiau, nei galėjo būti sulaikytas.

„Galiausiai Volodymyras Z. nebuvo sulaikytas, nes šių metų liepos pradžioje išvyko iš Lenkijos teritorijos, kirsdamas Lenkijos ir Ukrainos sieną“, – teigiama prokuratūros elektroniniame laiške.

Lenkijos prokurorai teigė, kad įtariamasis išvyko iš Lenkijos, nes Vokietijos pareigūnai, išduodami arešto orderį, neįtraukė jo į ieškomų asmenų duomenų bazę.

„Lenkijos pasieniečiai neturėjo jokių žinių ir pagrindo sulaikyti Volodymyrą Z.“, – AFP sakė prokuratūra.

Trečiadienį vokiečių žiniasklaida pranešė, kad Vokietijos prokurorai, tiriantys 2022 metų sabotažo aktus prieš „Nord Stream“ dujotiekius, išdavė vieno ukrainiečio arešto orderį.

Transliuotojas ARD ir laikraščiai „Die Zeit“ bei „Sueddeutsche Zeitung“ teigė, kad ieškomo vyro vėliausias žinomas adresas yra Lenkijoje.

Anot vokiečių tyrėjų, ukrainietis yra vienas iš narų, padėjusių sprogstamuosius užtaisus prie „Nord Stream“ dujotiekių, teigiama pranešimuose.

2022-ųjų rugsėjo pabaigoje prie Danijos Bornholmo salos esančiuose dviejuose „Nord Stream“ dujotiekiuose aptikti keturi dideli dujų nuotėkiai.

Dujotiekiai atsidūrė geopolitinės įtampos centre, Rusijai nutraukus dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, keršijant už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios 2022-ųjų vasarį Lenkija yra tarp ištikimiausių Ukrainos rėmėjų.

„Niekada nebūčiau taip pasielgęs“

Dvejus metus po paslaptingų sprogimų buvo spėliojama, kas atsakingas už šiuos veiksmus. Tiek Rusija, tiek Ukraina griežtai neigia, kad yra kaip nors susijusios su šiais incidentais.

Vokiečių tyrėjai identifikavo dar du ukrainiečius, vyrą ir moterį, kuriuos taip pat laiko narais, dalyvavusiais minimuose sabotažo aktuose, trečiadienį pranešė vokiečių žiniasklaida. Spėjama, kad jie yra sutuoktiniai, Ukrainoje vadovaujantys nardymo mokyklai.

Tačiau jų arešto orderiai kol kas neišduoti.

Trečiadienį įvairios Vokietijos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad joms pavyko susisiekti su Volodymyru Z., nardymo instruktoriumi, ir minėta moterimi. Jie neigė bet kokį dalyvavimą šiame išpuolyje.

Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai Wolfgangas Buechneris tiesiogiai nekomentavo jokių pranešimų, tačiau pabrėžė, kad šalies prokurorai „atlieka tyrimus laikydamiesi įstatymų, nepriklausomai nuo to, kas su tuo susijęs ir koks yra rezultatas“.

Spaudos konferencijoje jis pridūrė, kad tyrimo rezultatai, „žinoma, nekeičia fakto, kad Rusija vykdo neteisėtą agresijos karą prieš Ukrainą“.

Vokietijos žiniasklaida pranešė, kad įtariamieji sprogmenis atgabeno burine jachta „Andromeda“.

2023 metų sausį šią jachtą apieškojo Vokietijos tyrėjai.

Anot tuometinių pranešimų, penkių vyrų ir vienos moters komanda operacijai atlikti išsinuomojo jachtą Rostoko uoste.

Pernai birželį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtino, kad Kyjivas nieko nežinojo apie planus susprogdinti „Nord Stream“ dujotiekius.

Tąkart interviu Vokietijos dienraščiui „Bild“ jis sakė, kad prezidentas turi teisę duoti panašius įsakymus.

„Nieko panašaus nepadariau. Niekada nebūčiau taip pasielgęs“, – pabrėžė V. Zelenskis.