PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Liepos 21 d. 19:05

Lengvai paruošiama jūrinė lydeka

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


310119

Jūrinė lydeka – ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiuose pasaulio kraštuose vertinama bei mėgstama žuvis. Pateikiame dviejų padažų idėjas, kad jūros lydekos patiekalai suskambėtų naujomis natomis.

Žuvies ieško vis įvairesnės

Siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, uogų, tačiau ir kokybiškų baltymų. Dėl to sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent du kartus per savaitę valgyti žuvies – tai vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis, drastiškai nekeičiant savo mitybos įpročių.

Palyginti su raudona mėsa, žuvis turi mažiau sočiųjų riebalų, o jų patiekalai paprastai pasižymi mažesniu kalorijų skaičiumi. Labai svarbu, kad iš žuvies gaunama svarbiųjų omega-3 rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina – tai reiškia, kad jų turime gauti su maistu. Be to, balta žuvis, tokia kaip menkė, ešerys ir jūrinė lydeka, yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Jūrinėje lydekoje gausu ir B grupės vitaminų.

Įdomu tai, kad ispanai jūrų lydeką net vadina „žuvų karaliumi“. Ji – gera alternatyva, kai pabosta kitos baltosios žuvys, pavyzdžiui, menkė.

Didelis jūrinės lydekos filė privalumas yra tai, kad joje mažai kaulų, jie stambūs ir lengvai pašalinami. Jai termiškai apdoroti nereikia daug laiko, o mėsa yra gana tvirta. Be to, skonis švelnus, ši žuvis nepasižymi žuvišku kvapu, todėl yra geras pasirinkimas norint, kad vaikai valgytų daugiau žuvies.

Jūrinės lydekos filė paruošimo būdų apstu. Ją galima greitai apkepti keptuvėje apvoliotą džiūvėsėliuose arba tešloje. Ieškant įvairovės, ji puikiai tiks suktinukams, o sumalta – ir kukuliukams. Visą darbą už jus gali padaryti ir orkaitė – šią žuvį visai nesunku skaniai iškepti folijoje skardoje, pikantiškame pyrage ar apkepe su daržovėmis. Norint išlaikyti drėgmę, verta virti sultinyje, garuose, be galo skanu ir troškinti. Tai būdas, kuris išlaiko žuvies sultingumą ir leidžia praturtinti ją įvairiais padažais bei daržovėmis.

Jūrinę lydeką lengva paruošti, jos skonis yra subtilus, tad galite pasitelkti fantaziją derindami su įvairiais priedais. Jei žuvį gaminti dar tik mokotės arba norite vakarienę paruošti neapsisunkindami nei galvos, nei piniginės, rekomenduoju laikytis paprastų receptų.

Jūrinės lydekos filė graikinių riešutų ir baltojo vyno padaže

Reikės:

4 jūrinės lydekos filė gabalėlių, 200 g graikinių riešutų, 20 g kaparėlių, 300 g grietinės, 400 ml baltojo vyno, 100 g sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

1. Žuvies filė pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais ir dėkite į keptuvę su trupučiu alyvuogių aliejaus. Apkepkite žuvį iš abiejų pusių ant didelės ugnies – vienai pusei reikės apie dviejų minučių. Sumažinkite ugnį ir tuo metu paruoškite graikinių riešutų ir baltojo vyno padažą.

2. Nuluptus graikinius riešutus sutrinkite grūstuvėje. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite smulkintus riešutus, pakepkite apie dvi minutes. Tada supilkite baltąjį vyną, kaparėlius ir grietinę. Viską išmaišykite ir leiskite apie tris minutes pasitroškinti.

3. Šį padažą supilkite į keptuvę su žuvimi. Palikite ant ugnies dar 5–8 minutes ir patiekite.

Jūrinės lydekos filė petražolių padaže

Reikės: 4 jūrinės lydekos filė gabalėlių, didelio ryšulėlio šviežių petražolių, 1 citrinos, 200 g grietinės, 2 česnako skiltelių, nedidelio svogūno, 30 g sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

1. Jūrinės lydekos filė sudėkite į dubenį ir iš abiejų pusių apšlakstykite išspaustomis citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais. Paliksime žuvį „pailsėti“, kol ruošite padažą.

2. Šviežias petražoles nuplaukite, sudėkite į dubenį arba trintuvo indą kartu su česnaku, susmulkintu svogūnu, grietine, pagardinkite druska ir pipirais. Viską labai gerai sutrinkite ir supilkite į keptuvę su šaukštu sviesto. Palikite ant silpnos ugnies maždaug penkioms minutėms, kad padažas sutirštėtų.

3. Tada sudėkite žuvies filė, jei reikia, dar pagardinkite druska ir pipirais bei palikite ant vidutinės ugnies apie 8–10 minučių.