PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 17 d. 14:00

LB nepritaria Tarptautinio valiutos fondo sprendimui atnaujinti bendradarbiavimą su Rusija

Lietuva

Tarptautinio valiutos fondo logotipas / Scanpix

Raminta MajauskaitėŠaltinis: ELTA


319016

Lietuvos bankas (LB) sako, kad Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ketinimai atnaujinti ekonomines konsultacijas su Rusija nėra priimtini. Anot jo, šalis agresorė fondo rekomendacijų gauti neturėtų.

„TVF yra svarbiausia tarptautinė institucija, teikianti finansinę pagalbą šalims narėms, susidūrusioms su mokėjimo balanso problemomis – taip pat ir Ukrainai. Tad šalis agresorė neturi gauti TVF rekomendacijų, skirtų stiprinti šalies ekonomiką ir finansų sistemą“, – Eltai antradienį perduotame komentare aiškino Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Penktadienį Finansų ministerija pranešė, kad Lietuva, kartu su kitomis regiono šalimis, griežtai smerkia TVF ketinimą vykdyti ekonomines konsultacijas su Rusiją ir fondo atstovų planuojamą vykimą į šalį agresorę.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Danijos ir Švedijos, Norvegijos, Islandijos ir Lenkijos finansų ministrai praėjusią savaitę kreipėsi į TVF vykdomąją direktorę Kristaliną Georgievą, ragindami instituciją persvarstyti priimtą sprendimą.

Rašte raginama laikytis Jungtinių Tautų Chartijos tikslų ir susilaikyti nuo bet kokio bendradarbiavimo su Rusija atnaujinimo, kol šalis tęs karą prieš Ukrainą.

2022 metais TVF sustabdė bendradarbiavimą su Rusija, tačiau praėjusią savaitę fondas pareiškė, kad atnaujina metines Rusijos ekonomikos peržiūras. Tiesioginėms diskusijoms su Rusijos komanda TVF atstovai planuoja susitikti spalio 1 dieną.