Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt
Pasienio fiestos metu lazdijiečių ir miesto svečių, atvykusių į šventę, Lazdijų miesto parke laukė skanus ir kvepiantis reginys – grikinių gardumynų festivalis. Įvairių Lazdijų krašto bendruomenių kūrybingos ir sumanios šeimininkės kvietė visus paragauti saldžiai, sūriai, skystai ir biriai pagamintų patiekalų iš Dzūkijoje nuo senų laikų paplitusio grūdinio augalo – grikio.
Čia buvo galima paskanauti tradicinės babkos, grikinių blynų, pyrago, plokštainio, keksiukų, pyragaičių, košės su spirgučiais, maltinukų, grikinio apkepo su varške ir netgi atsigaivinti kokteliu su grikiais.
Šeimininkės ne tik kvietė pasivaišinti, bet ir pasakojo apie grikių teikiamą naudą. Pasak jų, nors senovėje dzūkai šią grūdinę kultūrą augindavo dėl to, kad šiame krašte ji gerai dera nederlingose žemėse, tačiau nereiškia, kad grikiniai patiekalai dzūkų buvo valgomi „iš biednumo“. Šeimininkės pasakojo, jog grikinės kruopos naudingos organizmui, jos yra įvairių reikalingų medžiagų šaltinis, stiprina imunitetą.
Šmaikštaujantiems šventės dalyviams, sakantiems, kad prie grikių dėl sotumo dar reiktų ir gerai apskrudusio kepsnio, šeimininkės atsakydavo, jog grikius derėtų valgyti ne prie kepsnio, o vietoj kepsnio, mat grikiai yra naudingi virškinamajai sistemai, o kepenims –nepakeičiamas dalykas.