PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 15 d. 12:25

Lankydamasis Izraelyje ir Vakarų Krante JK užsienio reikalų sekretorius paragino nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože

Pasaulis

Davidas Lammy. Youtube.com stop kadras

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


309469

Naujasis britų užsienio reikalų sekretorius sekmadienį lankydamasis Izraelyje ir palestiniečių teritorijose paragino nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože, praneša agentūra AP.

Davidas Lammy pareiškė, kad dabartinis karas Gazos Ruože yra „netoleruotinas“, ir susitikimuose su Izraelio bei palestiniečių vadovybe pabrėžė, jog Jungtinė Karalystė (JK) nori prisidėti prie diplomatinių pastangų siekiant „sudaryti paliaubų susitarimą bei sukurti terpę patikimam ir negrįžtamam keliui link dviejų valstybių sambūviu pagrįsto sprendimo“.

D. Lammy sekmadienį Jeruzalėje susitiko su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu, o Vakarų Kranto Ramalos mieste taip pat susitiko su palestiniečių prezidentu Mahmoudu Abbasu. Pirmadienį dar numatytas jo susitikimas su Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu. Užsienio reikalų sekretorius savo vizito metu taip pat susitiks su Gazos Ruože šiuo metu laikomų įkaitų, turinčių ryšių su JK, artimaisiais. Jis paragino išlaisvinti visus įkaitus ir išplėsti į Gazos Ruožą įvežamos humanitarinės pagalbos apimtis.

D. Lammy pareikalavo, kad Izraelis nutrauktų gyvenviečių ekspansiją Izraelio okupuotame Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje, ir taip pat pareiškė, jog Palestinos savivalda turi būti „reformuota ir įgalinta“.

Tai yra antroji D. Lammy kelionė į užsienį nuo tada, kai anksčiau šį mėnesį vykusiuose rinkimuose leiboristai iškovojo triuškinamą pergalę. Tiek D. Lammy Leiboristų partija, tiek ankstesnė konservatorių vyriausybė iš pradžių vengė raginti nedelsiant nutraukti ugnį kare ir naudojo tokias frazes, kaip „humanitarinė pauzė“. Tačiau retorika sustiprėjo. Ministras pirmininkas Keiras Starmeris praėjusią savaitę pareiškė B. Netanyahu, kad egzistuoja „aiškus ir skubus poreikis nutraukti ugnį“.