PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualu2019 m. Sausio 7 d. 16:09

„Lampetra“ imasi populiarinti karšį

Šilutė

Žuvininkystės įmonių asociacijos „Lampetra“ nariai ir svečiai aną vakarą skanavo patiekalų iš karšių. Petro Skutulo nuotr.

Reporteris UgnėŠaltinis: Etaplius.lt


66952

Kas nežino Pamario krašte šaltu ar karštu dūmu rūkytų karšių? Deja, patiekalų iš karšių Šilutės kavinėse rasti nėra lengva. Populiarindami karšį, žuvininkystės įmonių asociacijos „Lampetra“ nariai metė iššūkį vietinių kavinių savininkams: pasitelkdami meistriškumą patiekite originalių patiekalų iš karšių. Atsiliepė tik vienas Šilutėje veikiantis itališko stiliaus restoranas „Kitchen Inn“. Jo savininkai prieš šv. Kalėdas pakvietė svečius į išskirtinę degustacinę vakarienę, kurios metu pristatė keturis naujus patiekalus iš karšio.

Kodėl karšis?

Susirinkę žuvininkystės įmonių asociacijos nariai atskleidė, kad siekia paskatinti kavinių savininkus kurti receptus iš įvairių žuvų ir įtraukti tokius patiekalus į maitinimo įstaigų meniu. „Mūsų tikslas, kad Pamario krašto vizitinė kortelė būtų ne tik karšto rūkymo karšio išklotinė, bet ir įvairūs kulinariniai patiekalai. Šios žuvies Kuršių marių žvejai gali patiekti beveik ištisus metus (per metus jos sužvejojama apie 500 tonų). Norime, kad karšis būtų išrinktas Pamario žuvimi ir jo būtų galima paskanauti visose kavinėse. Nors su iššūkiu – sukurti patiekalų iš karšio – sutiko tik viena įstaiga, tačiau sieksime užmegzti ryšius ir su kaimo turizmo sodybomis, skatinsime gaminti patiekalus iš vietinių žuvų“,– pasakoja žuvininkystės įmonių asociacijos „Lampetra“ vadovė Siga Jakubauskienė.

Tądien į degustacinę vakarienę ragauti išskirtinių karšio patiekalų susirinko žuvininkystės asociacijos nariai, išsamiai apie karšius susirinkusiems papasakojo žuvininkystės srityje per 30 metų dirbantis mokslininkas Arvydas Švagždys, pastebėjimais apie tradicines salos žuvis dalijosi Salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė Birutė Servienė. Apie maistinę karšio vertę kalbėjo Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytoja–inspektorė Rasa Šarkienė, kuri patvirtino, jog žuvį valgyti sveika, rekomenduojama jos skanauti 2 – 3 kartus per savaitę.

Prieš patiekiant valgius, restorano savininkas prisipažino seniai mąstęs į meniu įtraukti patiekalų iš karšių, tad ši asociacijos narių pasiūlyta užduotis tik paskatino greičiau imtis veiksmų. Jis pasidžiaugė idėja ir pristatė keturis naujus, jų virtuvės šefų pagamintus patiekalus iš karšio ir akcentavo, kad šiems patiekalams sukurti pirmiausia buvo reikalinga šviežia kokybiška žuvis.

zuviene-01.jpg

„Paieškojus kulinarijos istorijos archyvuose patiekalų iš karšio mūsų krašte, tikiu, rastume ne vieną originalų patiekalą. Tačiau šiam pirmajam bandymui virtuvės šefas pagamino patiekalų remdamasis kitų pasaulio šalių virtuvių pavyzdžiais“, – sakė restorano savininkas.

Keturi patiekalai iš karšio

„Žavaus baltumo“ – taip apibūdino pirmąjį patiekalą Birutė Servienė. Svečiams buvo patiektas Azijos virtuvei būdingas užkandis. Ryškiai oranžinėje lėkštėje ant iešmelio suverti keturi iš karšio faršo suformuoti kukuliai. Prie jų patiekiamas aitrus garstyčių skonio padažas, kurio sudėtis, anot restorano savininko, neatskleidžiama. „Kitchen Inn“ visi padažai gaminami jų virtuvės šefo.

Po to buvo patiekta prancūziškos žuvienės sriubos „Bouillabaisse“ ir Marselio žuvienės. Anot restorano savininko, Marselio žvejai sumanė gaminti žuvienę iš tokios žuvies, kurios negali parduoti. Šiuo atveju, iš karšio.

kukuliai-01.jpg

Vėliau svečiai ragavo ir du pagrindinius patiekalus. Pirmąjį, pavadintą „Fish and chips“, kuris „Kitchen Inn“ įprastai gaminamas iš sterko. „Šios išskirtinės vakarienės proga „Fish and chips“ buvo pagamintas iš karšio. Šiam karšio patiekalui garnyrą pagaminome su saldžiomis bulvėmis“, – paaiškino restorano savininkas. Šis klasikinis britų patiekalas („Fish and Chips“) – vienas populiariausių jų restorane. Geriausių atsiliepimų žvejai negailėjo kepsniui su žirneliais, kuris tą vakarą buvo išrinktas gardžiausiu patiekalu.

Po vakarienės ir patys išrankiausi svečiai liko maloniai nustebinti patiekalų iš karšių įvairove, įvaizdžiu ir, žinoma, gardumu, o žvejai kvietė apsilankyti asociacijos „Lampetra“ elektroninėje parduotuvėje (www.zuvis.lampetra.lt), įsigyti čia karšių, karšio faršo ir kitų žuvų bei sukurti savo patiekalo iš karšio receptą. Asociacija planuoja ir ateityje populiarinti Pamario kraštą simbolizuojantį karšį.