Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Išdidžiai. Persimonai paplitę nuo Šiaurės Amerikos iki Japonijos, o Graikijoje jie išdidžiai vadinami dievų vaisiais. (Isantilli nuotr.)
Jurgita KastėnėŠaltinis: Etaplius.lt
Persimonai – egzotiško skonio vieni populiariausių šaltojo sezono vaisių Lietuvoje. Persimonų sudėtyje gausu vitaminų C, A, kalio, geležies ir kitų organizmui reikalingų medžiagų.
Naudingi širdies ir žarnyno veiklai
Persimonuose esančios medžiagos mūsų organizmui teikia daug naudos. Juose gausu vitamino C ir net 50 proc. rekomenduojamos vitamino A paros normos. Minėti vitaminai stiprina imuninę sistemą, o tai ypač svarbu rudenį ir žiemą. Valgydami persimonų, taip pat gauname virškinimą gerinančių skaidulų ir kalio – medžiagos, naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai.
Jeigu skubate į treniruotę ar ilgą darbo dieną pristigote jėgų, galite suvalgyti persimoną – būdamas natūralus angliavandenių šaltinis, šis vaisius padės palaikyti energiją. Ryškiaspalviuose persimonuose yra ir beta karoteno, kuris vertinamas kaip veiksmingas antioksidantas, organizme naikinantis laisvuosius radikalus, pažeidžiančius ląsteles. Beje, būtent beta karotenas suteikia vaisiui ir ryškią oranžinę spalvą. Vaisiuose esančias medžiagas papildo geležis ir kalcis, kurių gyvybiškai reikia, norint, kad organizmo darbas gerai funkcionuotų.
Dera su citrusiniais vaisiais
Kai švieži ir sunokę persimonai valgomi vieni, jie atstoja desertą. Tačiau šie vaisiai gali papildyti ir salotų, pyragų, net makaronų, troškinių ar sriubų skonius. Persimonus puikiai dera valgyti ir su rūgščiais citrusiniais vaisiais.
Kai rudenį ar žiemą pasiilgsite vasaros, į dubenį pripjaustykite persimonų, obuolių, priberkite granatų sėklų, tokias salotas pagardinkite, apšlakstydami citrinų sultimis, šaukštu medaus ir mėtomis – gėrėsitės spalva ir skoniu.
O ar kada ragavote tirštą persimonų kokteilį? Persimonus trinkite ir vėliau plakite su kokosų pienu ir tarkuotu šviežiu imbieru. Tai bus skanus ir sveikas žiemos gėrimas.
Lietuvoje plačiausiai paplitusios dvi persimonų rūšys – plokštieji, savo forma šiek tiek primenantys pomidorus, ir populiarieji didieji persimonai. Teigiama, kad mažesni persimonai yra saldesni, dažniau valgomi tada, kai yra kietesni ir traškūs.
Didesni persimonai, jeigu dar ne visiškai sunokę, yra šiek tiek kartesni dėl jų sudėtyje esančių taninų. Patariama šiuos vaisius visiškai sunokinti.
Naudingos gudrybės virtuvėje
Ką daryti, jei nusipirkote dar neprinokusių didžiųjų persimonų? Sudėkite juos į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais. Pastarieji vaisiai išskiria etileno dujų, dėl kurių ir kiti vaisiai ar daržovės suminkštėja. O jei norite, kad jau sunokę persimonai kuo ilgiau būtų švieži ir išsaugotų maistines medžiagas, laikykite juos šaldytuve.
Per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip du persimonus. Juk saldūs jie dėl to, kad turi nemažai natūralaus vaisių cukraus, fruktozės.
„Etaplius“ informacija